Nakon pobjede protiv Norveške, jasno je da će Hrvatska u posljednjem kolu skupine I Europskog rukometnog prvenstva ovisiti sama o sebi – piše Saša Lugonjić, novinar Nove TV.
 
Hrvatska ovisi sama o sebi u posljednjem kolu skupine I Europskog rukometnog prvenstva. No, moguće je da nam neće biti dovoljna bilo kakva pobjeda protiv Francuza. O tome koje su sve kombinacija u igri i na koji se način Kauboji mogu plasirati u -završnicu objasnio je reporter Nove TV Saša Lugonjić.
 
Nakon sinoćnjih utakmica ovakvo je stanje na ljestvici skupine: 1. Francuska i Hrvatska imaju po 6 bodova, a Norveška i Švedska po 4. Uz utakmicu više Hrvatske i Norveške. Otpisane Bjelorusija i Srbija su bez bodova.
 
Hrvatska može proći s pobjedom, remijem, ali i porazom
 
Sutrašnji dan donosi oglede Francuske i Srbije, te Švedske i Bjelorusije. Ovdje smo se fokusirali na kombinacije koje polaze od pretpostavke da će Francuska i Švedska slaviti. 
 
U tom slučaju uoči posljednjeg kola, Francuzi bi imali 8 bodova, mi i Šveđani po 6, a Norveška 4. Sve reprezentacije bile bi u igri za prolaz, a u srijedu bi prve igrale Švedska i Norveška, nakon njih Hrvatska i Francuska.
 
Za početak, pođimo od pretpostavke da skandinavski dvoboj završi remijem. Švedska bi završila na 7 bodova, a Hrvatska bi imala samo jednu opciju. Pobjedu. Bod nam, s obzirom na poraz od Švedske, ne bi bio dovoljan. U tom slučaju Kauboji bi čak završili i prvi u skupini, upravo zbog te pobjede nad Dinartovom momčadi.
 
Ali, što ukoliko slave Norvežani? Obje skandinavske reprezentacije imale bi po 6 bodova, kao i trenutno Hrvatska i tada bi nam bod bio dovoljan za potvrdu drugog mjesta.
No, stvari se poprilično kompliciraju ako bi Hrvatska izgubila od Francuske. U tom slučaju Hrvatska, Švedska i Norveška završile bi u krugu sa 6 bodova. I odlučivali bi međusobni omjeri. 
 
Sve tri reprezentacije na toj bi mini-ljestvici imale po 2 boda. I odlučivala bi gol-razlika. Hrvatska je tu na nuli, Šveđani trenutno na +4, a Norvežani na -4. Kakvi su dakle mogući raspleti?
 
U slučaju da Norveška slavi s jednim, dva ili tri pogotka razlike dalje bi išla - Švedska. Norvežanima za prolaz igra samo pobjeda od najmanje 5 pogodaka razlike. Hrvatskoj, znači, ne ostaje mnogo manevarskog prostora.
 
Igra nam samo pobjeda Norveške od 4 gola razlike. No, i tu ima jedan "ali". Maksimalni rezultat smije biti 31:27. U tom slučaju Hrvatska bi prošla u polufinale. 
Kada bi Norvežani slavili rezultatom 32:28, 33:29 ili još nekim većim dalje bi išla Švedska. Realno, u ovom su nam krugu šanse minimalne.
 
Ispasti može čak i Francuska!
 
Ukoliko bi, pak, Švedska pobijedila Norvešku skočila bi na 8 bodova i situacija bi bila prilično jasna. 
 
Hrvatskoj bi, u tom slučaju, igrala samo pobjeda nad Francuskom kojom bi se ponovno zatvorio krug. Ovoga puta Francuske, Švedske i Hrvatske.
Tu daleko najbolje stoje Francuzi. S gol razlikom +6. Švedska je na -2, a Hrvatska trenutno na -4.
 
Jedno je sigurno. Pobjeda od samo gola razlike ne bi nam bila dovoljna. U tom bi slučaju prošli Francuzi i Šveđani. S pobjedom od 3 i više pogodaka razlike sigurno bi prošli. Zajedno s Francuzima. Istina, Francuzi bi ispali pobijedimo li ih s 8 razlike, no Karabatića i društvo tako se ne razbija.
 
A što pobijedi li Hrvatska s dva razlike? Stvar je vrlo jednostavna. Postignemo li minimalno 22 gola proći ćemo dalje. Ukoliko bi se zaustavili na maksimalno 21, ne bi nam bilo dovoljno.
 
PRENOSIMO Gol.hr  www.gol.dnevnik.hr  PIŠE Saša Lugonjić FOTO Davorin Urukalović/Pixell