Nakon bobista i sanjkašice Darije Obratov, još devetero hrvatskih sportašica i sportaša osiguralo je olimpijsku normu za ZOI u Pjongčangu, ali samo je trećina od njih konkretizirana imenom i prezimenom.
 
U dosadašnjim simulacijama podjele kvota za skijaško trčanje Hrvatska je mogla računati najviše na tri olimpijske norme, uz prognozu Hrvatskog skijaškog saveza da će do kraja kvalifikacijskog ciklusa biti osigurana još jedna - ukupno četiri norme. 
 
Završnom objavom olimpijskih kvota, dogodio se upravo taj optimistični scenarij pa će Hrvatsku u Južnoj Koreji predstavljati Zagrepčanka Vedrana Malec te Ravnogorci Edi Dadić i Gabrijela Skender. O vlasniku četvrte olimpijske „vize“ u skijaškom trčanju struka će odlučiti do kraja mjeseca, kao što će to biti slučaj i kod alpskog skijanja (odluka o imenima olimpijaca i olimpijki očekuje se 28. siječnja). 
 
Zasad je sigurno da će pet hrvatskih alpskih skijaša i skijašica nastupiti u Pjongčangu, ali u Hrvatskom skijaškom savezu nadaju se dobrim vijestima iz preraspodjele kvota, te u najoptimističnijem raspletu računaju na ukupno sedam ili čak osam olimpijskih normi. 
 
S bobistima (četiri plus pričuva), sanjkašicom, „kvartetom“ iz skijaškog trčanja i pet sigurnih „alpinaca“, Hrvatska trenutačno ima 15 putnika za Pjongčang. S možebitnim olimpijskim biatloncem Krešimirom Crnkovićem, te spomenute još dvije ili tri norme u alpskom skijanju - konačna brojka mogla bi se zaustaviti na 18 ili 19 olimpijaca i olimpijki. 
 
Ugovorom s HOO-om: Strabag postao zlatni sponzor hrvatskih olimpijaca
 
U prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Zagrebu svečano je potpisan sponzorski ugovor između HOO-a i građevinske tvrtke Strabag d.o.o., koja po obujmu i kvaliteti poslova, broju zaposlenih godišnjim prihodima uživa status europskog i svjetskog brenda. 
 
Ugovor na razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine ispred Hrvatskog olimpijskog odbora  potpisao je glavni tajnik Josip Čop, a kao predstavnici Strabaga - direktor Daniel Stepinac i prokurist   Sven Mueller.  
 
 U pozdravnoj riječi predstavnicima novog sponzora predsjednik HOO-a Zlatko Mateša istaknuo je da   hrvatsku olimpijsku obitelj iznimno veseli činjenica da je Strabag d.o.o. kao prva tvrtka iz građevinskog   sektora odlučila sponzorirati naše olimpijce:
 
- Više od 20 godina Strabag djeluje u Hrvatskoj, a riječ je o tvrtki od svjetske važnosti s više od 74 tisuće zaposlenih te više od 15 milijardi eura ukupnog prihoda. Izuzetno cijenimo što je tvrtka koja je, primjerice, gradila autocestu Zagreb - Macelj ili Most Franje Tuđmana u Dubrovniku, stala iza hrvatskih olimpijaca i pokazala visok stupanj društvene odgovornosti.
 
Glavni tajnik HOO-a Josip Čop pojasnio je kakav velik značaj ima ovo sponzorstvo, potpisano uoči skorašnjeg odlaska hrvatskih olimpijaca na Zimske olimpijske igre u Pjongčang. 
 
Predstavnici Strabaga d.o.o. izrazili su želju da poslovnim djelovanjem u našoj zemlji pokušaju vratiti staru slavu hrvatskog građevinarstva. 
 
- Ono što mi radimo u građevinskom sektoru, to hrvatski sportaši rade u svojim nastupima po svijetu. Želimo im puno uspjeha u nastupu na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji - poruka je prokurista Svena Muellera. 
 
Direktor Daniel Stepinac dodao je da Strabagov slogan „Teams Work“ izravno asocira i na sport jer „iza sanjkašice Darije ili veslača Damira Martina, kao i iza naših rukometaša, uvijek stoji tim, a timskim radom svoje uspjehe postiže i Strabag.“
 
Osim potpisnika ugovora, Strabag d.o.o. predstavljali su i voditelji poslovnog područja Jugoistočna Europa - Herbert Krutina, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora, te Dragan Pavelić, član Strabagova Nadzornog odbora, kao i savjetnik tvrtke Đuro Kovačev. 
 
Svečanom potpisivanju ugovora između HOO-a i Strabaga nazočila je i prva hrvatska sanjkaška olimpijka, evidentna kandidatkinja za ZOI u Pjongčangu Daria Obratov.  
 
- Napokon se isplatio sav dosadašnji trud. Ostvarila sam olimpijski san i sve je došlo na naplatu. U Pjongčang idem dati sve od sebe, a to znači odvoziti četiri dobre vožnje i ostvariti što bolji rezultat - najavila je Daria. 
 
 HOO/Vinko Knežević