Švedska je s četiri poraza srebrna, a primjerice Francuska samo s jednim porazom brončana, a mi smo s dva poraza peti – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
Eto, ispada je da je Švedska s četiri poraza srebrna, a primjerice Francuska samo s jednim porazom brončana, a mi smo s dva poraza peti.
 
Srebrni Šveđani i brončani Francuzi poravnali su se s Hrvatskom na trećem mjestu po broju medalja. Švedska ima četiri zlata i srebro, Francuska tri zlata i dvije bronce, a Hrvatska dva srebra i tri bronce. Najviše medalja imaju sada Španjolci (sedam). 
 
Šterbik najbolji u finalu 
 
- Eh, da mi je netko prije tjedan dana rekao da ću braniti u finalu Europskog prvenstva i da ću biti proglašen za najboljeg sudionika tog finala, rekao bih da je lud. Ovo je jedan od najljepših rukometnih dana u mom životu - rekao je Arpad Šterbik koji je iz Skopja doputovao na polufinale, nakon što se ozlijedio prvi vratar Španjolske, Perez. 
 
A junaci finala, uz osma njegovih obrana, bili su Sole (pet pogodaka), Balaguer (5), Dušebajev (4), Arino (4) i Entrerrios (4). Treba pohvaliti i suce finala, hrvatski par Gubica-Milošević. 
 
U susretu za broncu Francuska (Karabatić 9) je pobijedila Dansku (Lindberg 12) sa 32:29. Nakon susreta ostao je gorak okus, posebno kod Danaca. 
 
 - Mislim da su suci bili sramotni. Oni su sigurno bili najgori sudački par na prvenstvu, a za to su dobili nagradu da sude utakmicu za treće mjesto. To je pokazivanje nepoštovanja prema nama. Bilo je puno situacija u dvoboju gdje nismo znali što sude, činilo se to kao osobni obračun, moje je mišljenje. Pokušali smo se nekoliko puta vratiti u utakmicu, ali svaki put kada bi uspjeli, suci bi se umiješali - rekao je Hans Lindberg, sjajno dansko krilo. 
 
Hrvatska je bila prva zemlja koja je dvaput bila domaćin najboljim europskim reprezentacijama, prvi put 2000. i drugi put 2018. godine. A Hrvatska će kao domaćin ostati upamćena po još dvije stvari. 
 
– Bili smo zadnji domaćin s 12 sudionika 2000. godine i zadnji smo sa 16 sudionika. Ovo je Prvenstvo s najvećim brojem stranih navijača do sada. rukometu – rekao je Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza. 
 
Hrvatska je do sada pet puta bila domaćin velikih rukometnih natjecanja (Europska i svjetska prvenstva). Nijedna zemlja nije dobila domaćinstvo dva velika natjecanja u samo unutar četiri godine kao Hrvatska. Po broju domaćinstva prednjači Njemačka, koja je bila domaćin devet velikih rukometnih natjecanja od čega su čak šest puta bili domaćini Svjetskom prvenstvu rukometaša. Slijede Danska (8), Švedska (7) i Hrvatska (5). 
 
Prijenos u 175 zemalja 
 
– Zahvaljujem Republici Hrvatskoj, ne samo zbog velike financijske potpore događaju već i zato što su na svim utakmicama bili čelni ljudi države, a na jednoj utakmici bila je predsjednica, premijer i 11 ministara – rekao je Silvio Njirić, direktor Europskog prvenstva.
 
Europsko prvenstvo u Hrvatskoj pratilo je 1260 predstavnika medija, a prijenos je išao u 175 zemalja kroz 130 medijskih partnera. U usporedbi s Europskim prvenstvom 2016. u Poljskoj napravljen je rast od 17% u broju gledatelja. Prvenstvo je zabilježilo važne brojke i u digitalu pa je tako na YouTube kanalu Eura ukupan broj pregleda 2.300.000, odnosno više od 2.800.000 minuta pregleda.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Igor Kralj/Pixell