Zagrepčaninu Zubčiću je dosad najbolji plasman sedmo veleslalomsko mjesto u Alta Badiji u prosincu 2014., a najbolji slalomski plasman izborio je na Sljemenu u siječnju 2015. – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
Osmim mjestom u veleslalomskoj utrci Svjetskog kupa u američkom skijalištu Beaver Creeku 24-godišnji Filip Zubčić podsjetio nas je na to da će upravo on biti najveći hrvatski adut na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu.
 
Filipu je to tek drugi veleslalomski plasman u top 10 u Svjetskom kupu, a sveukupno 21. nastup u drugoj vožnji, pri čemu ih je čak 17 u njegovoj najboljoj disciplini veleslalomu. Zagrepčaninu je dosad najbolji plasman sedmo veleslalomsko mjesto u Alta Badiji u prosincu 2014., a najbolji slalomski plasman izborio je na Sljemenu u siječnju 2015.
 
Analizirajući dosadašnje i aktualne rezultate svih ostalih naših olimpijskih kandidata u alpskom skijanju (Natko Zrnčić Dim, Leona Popović, Matej Vidović, Istok Rodeš, Ida Štimac i braća Kolega), izvjesno je da mnogi od njih za neki pamtljiv domet još nisu dozreli i da će Filip u Pyeongchangu biti naša najveća nada. A koliko velika to ćemo moći razaznati u veleslalomskim utrkama koje slijede u Europi (Val d’Isere, Adelboden, Garmisch).
 
Nažalost, našem najboljem skijašu svih vremena Ivici Kosteliću došao je natjecateljski kraj i on će u Pyeongchang samo kao dio stručnog stožera kako bi s iskustvom četverostrukog osvajača olimpijskog srebra savjetima pomagao našim skijašima. A njih će biti od šest do osam, ovisno o tome kakvu će 21. siječnja Hrvatska dobiti kvotu. Taj dan saznat ćemo i koliko ćemo u Pyeongchangu imati sudionika iz ostalih zimskih sportova. Trenutačno su na listi kandidata ovi sportaši: Vedrana Malec, Edi Dadić i Gabrijela Skender u skijaškom trčanju, Krešimir Crnković i Filip Petrov u biatlonu, Daria Obratov u sanjkanju, Lea Jugovac i Tino Stojak u daskanju na snijegu te muška posada boba u sastavu Silić, Mezulić, Nikpalj i Zelić.
 
– Ako se plasira naša posada u bobu, mogli bismo na Igre otići s 13 do 15 sportaša, a ako njih ne bude onda bi to moglo biti između devet i 11 sportaša, a 11 smo ih imali i na Igrama u Sočiju – kazao je šef hrvatske misije u Pyeongchangu Damir Šegota koji je svjestan da u svom sastavu neće imati favorita za medalju.
 
A takvo što dogodit će se prvi put od 1998. kada je tada šesnaestogodišnja Janica Kostelić osvojila osmo mjesto u kombinaciji. S Igara koje su uslijedile, hrvatski su se sportaši uvijek vraćali s plijenom, što očekivanim (brat i sestra Kostelić), a jednom i s neočekivanim (biatlonac Jakov Fak).
 
Premda u Pyeongchangu neće biti jedan od favorita, nije nemoguće da nas Filip Zubčić ondje obraduje, no za takvo što bi mu se ipak morale poklopiti zvijezde, i to kao nikad dosad.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO Reuters/Pixell