Naši treneri na radu u inozemstvu bilježe različite rezultate. Ako amplitudu uspješnosti mjerimo glazbenom intervalom, oktavom, možemo ih poredati praktički na svih osam stepenica, no ovom zgodom ćemo se opredijeliti za svaku drugu. Na gornjoj su oni koji će svoje klubove najvjerojatnije dovesti do naslova prvaka, na donjoj oni koje je otkaz privremeno upisao na burzu, što je drugo ime i za zavod za zapošljavanje…- piše Branko Stipković, novinar portala Prva HNL.
 
Brojke iz naslova ne simboliziraju dakle sustav igre, nego trenutačnu sudbinu desetorice hrvatskih stručnjaka, uglavnom mladih te dokazanih u međunarodnim okvirima – tim redom kotiraju na razmeđi godina svjesni koliko je njihov posao povezan s raznim rizicima.
 
U prvu trojku spadaju Branko Ivanković, Zoran Mamić i napose Ivan Leko. Sad već rutinera iz Varaždina samo čudo može spriječiti da i drugu sezonu zaredom s goropadnim Persepolisom ne potvrdi najvišu kotu iranske profesionalne lige; nakon 19 kola (11 prije svršetka) u odnosu na drugoplasiranog odmiče čak 11 bodova. Bila bi to Ivankoviću treća azijska titula, jednu je osvojio u Kini sa Shandong Lunengom. Vrlo solidno drži se Mamić, čiji je Al Ain u derbiju emiratske lige ovog petka slavio 3:1 kod Al Wasla i preuzeo vrh, definitivno najavljujući pohod na pokal s klubom kojeg je aktualni izbornik Zlatko Dalić doveo do finala Azijske lige prvaka! Što se pak Leke tiče impresionira način kojim ravna Club Bruggeom u belgijskoj Ligi 16 jer Charleroiju bježi 11, a isprva favoriziranom velikanu Anderlechtu svih 13. Simfonija i rapsodija najnovijeg hrvatskog otkrića za zapovjednim pultom toliko je uvjerljiva da inicira divljenje. Svakako i ponos što ga imamo. U hipu priključenog iskusnijim kolegama, jurišnicima po trofeje. Čime se dokazuje hrvatska nogometna škola, osim u kopačkama zorna, ugledna te plodonosna i u trenirci.
 
Ona „jedinica“ odnosi se na Niku Kovača, koji stvara u objektivno najjačem okruženju. Eintracht Frankfurt kao stabilan bundesligaš djelo je Nike, a i brata Roberta, koji usput ne dopuštaju da slučajno utrne veliki talent povremenog reprezentativca Ante Rebića. Šteta što danas kod kuće nisu srušili Freiburg (1:1) jer bi se s još dva boda svrstali valjda u šestorku onih što ozbiljno pretendiraju na iskorak u Europu. Ništa strašno, ima vremena s novim prilikama za potvrdu Cro-štiha.
 
Zanimljivo je u Poljskoj s vodećim tandemom Legia Varšava - Lech Poznan. S momčadima Romea Jozaka i Nenada Bjelice. Kontroverzni zaposlenik Dinama i Saveza preuzeo je varšavske zeleno-bijele naknadno, poslije osam prvenstvenih utakmica nakon što se prethodnik Jacek Magiera nije osladio kod Slaska iako je za domaće počelo nezgodno, pogotkom Niezgode, stoga je poraz 1:2 inicirao smjenu. Jozak i prvi asistent Dejan Klafurić u međuvremenu su osam puta dobili, jednom remizirali, četiri puta izgubili. I eto ih na vrhu. Dva koraka zaostaju Bjelica i društvo iz Poznana, tješeći se da su glavnog konkurenta na vlastitom terenu pregazili 3:0 i da ništa nije gotovo. I nije, do svršetka je devet krugova, hoće li novaci Domagoj Antolić i Eduardo da Silva potpomognuti Markom Vešovićem pokazati Mariju Šitumu da „kanta“ opet mora u glavni grad? Za jedne i druge je  doduše nezgodno jer su u neposrednoj blizini Gornik Zabrze i Jagiellonia Bialystok…  Igor Bišćan s ljubljanskom „zmajčekima“ pokušava stopirati Mariborovu eru, no to je baš nezgodno, teško. Ne i nemoguće.
 
Na žalost, potonji trolist skliznuo je iz sedla: Slaven Bilić je usprkos žilavoj borbi i nemalom uvažavanju abdicirao u West Hamu, na svojoj igračkoj adresi. Igoru Tudoru u Galatasarayu više nije bilo opstanka budući da je sa strane kurio i vječiti Fatih Terim tako da je GS uključio crveno strategu kojeg je skoro pa oteo Karabüksporu. Ivan Jurić nije izdržao ponovljenu buru, zapravo famoznu anticiklonu Genoe, sasvim je izvjesno da u nešto lošijoj seriji njegov udio (čitaj: grijeh) nije bio presudan. Nadamo se da prominentni tercet neće još dugo osluškivati poruke s tržišta, da slijede konkretne ponude i garancije za mirnu stvaralačku rundu na uvaženim destinacijama. Aktualni Splićani se ne trebaju hvaliti nogometaškom biografijom – ona je neupitna, zavidna, reprezentativna.
 
Proizvod „Made in Croatia“ odavno je brendiran, prepoznatljiv svuda kuda se kotrlja lopta!
 
 PRENOSIMO portal Prva HNL www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković FOTO/HNS