Janica Kostelić bila je dva i pol dana u Pyeongchangu, a sad se vraća u Hrvatsku. Gotovo svi strani mediji htjeli su s njom razgovarati, bila je u centru pažnje... Ipak, vlasnica je šest olimpijskih medalja – piše Dubravko Miličić, novinar 24 Sata
 
U Naganu 1998. imala je svega 16 godina i bila najmlađa natjecateljica, da bi četiri godine poslije, u Salt Lake Cityju, eksplodirala i osvojila tri zlata i srebro. Toj kolekciji dodala je još jedno zlato i srebro iz Torina 2006. Kako bi poredala te igre po organizaciji, emocijama...
 
- Sve su bile u redu, svaka kultura ima svoje specifičnosti. Mi se tome trebamo prilagoditi bez obzira što postoji neki određeni standard i postoje razlike od kulture do kulture. Mislim da, što se mene tiče, sve je bilo organizirano dobro. U redu, postoje neka odstupanja, ali sve je na visokom nivou - rekla je Janica.
 
Olimpijske igre u Pyeongchangu pokazale su da se može spojiti i naoko nespojivo, Sjeverna i Južna Koreja. Moć olimpizma doista je velika kada može iznjedriti i ovakva politička približavanja.
 
- To je jezik koji svi razumiju. Olimpijske igre imaju moć da približe države koje se čine nespojive, ali to je prekompleksna politička situacija da bih se ja usudila komentirati. U svakom slučaju veseli . Lijepo je spojiti stvari koje su bile nespojive.
 
Hrvatski sportaši nisu favoriti za medalje, to je jasno svima, no ipak se potajno nadamo da bismo mogli donijeti jednu medalju. Možda baš Filip Zubčić ili Natko Zrnčić Dim...
 
- Naši će dati maksimum, u to sam uvjerena. Nikad se ne zna, pogotovo kod sportova koji se odvijaju vani i ovise o vremenskim uvjetima. Oni će biti od presudne važnosti.
 
Kao vlasnicu stotine medalja, Janicu smo pitali razmišlja li o otvaranju muzeja Kostelićevih, u kojemu bi bile izložene sve njene i Ivičine medalje. Jer, Kostelići su olimpijski brand, a zamislite koliko bi to medalja bilo na jednom mjestu.
 
- Ha, ha… Nismo o tome razmišljali, mislim da nećemo. Iako, lijepo zvuči. Ali, mislim da uspjehe Ivice i mene ne bi trebalo razdvajati od ostalih hrvatskih uspjeha. Mi trebamo jedan kvalitetni sportski muzej u kojemu bi bile sve medalje hrvatskih sportaša, gdje bi se mogli vidjeti svi naši uspjesi, pa da tamo budu i medalje Ivice i mene. Mala smo država, ne smijemo sad još razdvajati moje uspjehe od ostatka Hrvatske - pametno je zaključila Janica.
 
 PRENOSIMO www.24sata.hr PIŠE Dubravko Miličić FOTO/arhiva 24 SATA