U Slunju je 17. veljače 2018., svečano obilježena 100-ta obljetnice smrti Milana Neralića, prvog Hrvata osvajača olimpijske medalje - piše Marijan Bakić, urednik - novinar KAŠonline.
 
Obilježavanje je započelo u poštanskom uredu Slunj promocijom prigodnog žiga i dopisnice s imenom i likom Milana Neralića. Hrvatska pošta se tako pridružila ovom obilježavanju na poseban način. Izradili su pečat s tekstom 'Milan Neralić – Olimpijske igre Pariz 1900. brončana medalja'. Sve pošiljke odaslane 17. veljače iz Slunja imale su taj pečat te su mnogi odmah poželjeli poslali čestitke s pečatom Milana Neralića. Potom je uslijedilo polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred njegove rodne kuće.
 
Obilježavanje obljetnice organizirala je Zajednica sportskih udruga Grada Slunj u suradnji s Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije.Svečanosti su bili nazočni: Željko Neralić, pranečak Milana Neralića, Stjepan Zdenko Brezarić, tajnik HDO filatelije i memorabilije i gradonačelnik grada Slunja Jure Katić
 
O MILANU NERALIĆU
 
Milan Neralić, rođen je 26. veljače 1875. u Slunju i prvi je Hrvat koji je nastupio na Olimpijskim igrama, 1900. godine u Parizu, te je bio prvi u Hrvata koji je osvojio olimpijsku medalju. Preminuo je na današnji dan prije stotinu godina, 17. veljače 1918. godine u Bečkom Novom Mestu.
 
Natjecao se koncem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća. Prvi je u povijesti primijenio "leteći ispad", munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Nastupao je za Austriju (jer je Hrvatska dijelom bila dio Austro - Ugarske) gdje je bio jedan od najboljih mačevalaca. Na Olimpijskim igrama u Parizu je osvojio brončanu medalju u mačevanju u disciplini sablja. U poluzavršnici izgubio je od talijanskog mačevaoca Itala Santellia.
 
Bio je svestrani sportaš - odličan plivač, izvrstan vježbač na ručama, preči i karikama, dizao je utege a planinarenje mu je bilo velika strast. Bio je i učitelj mačevanja te je odgojio nekoliko trofejnih austrijskih i njemačkih majstora mačevanja. Od 1908. do 1914. godine podučavao je mačevanje u Berlinu, a od 1914. do 1917. mačevanje i skijanje u Wiener Neustadtu. Napisao je knjigu o mačevanju na njemačkom jeziku, 'Anleitung zum Degenfechten' ('Uvod u mačevanje', vlastita naklada, Charlottenburg 1914. godine).
 
 PRENOSIMO Kaportal/KAŠonline www.kaportal.rtl.hr PIŠE Marijan Bakić