Usred ZOI u Pjongčangu AIPS je pokrenuo svoju svjetsku Nagradu AIPS-a za sportske novinare. Pred više od 100 sportskih novinara i nekoliko članova MOO-a, te organizacijskog odbora Igara istaknuta su osnovna načela, te datumi važni za Nagradu AIPS-a. 
 
Sportski novinari, koji smatraju da imaju uratke koji mogu konkurirati, najbolje je da prouče pravila, koja donosimo u nastavku. Kako je na istoj svečanosti odano priznanje i sportskim novinarima koji su u karijeri radili na 6 i više Zimskih igara, među laureatima je i Drago Ćosić, s HRT-a, novinar godine HZSN-a lani, kojemu su u Koreji sedme Igre u novinarskoj karijeri.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Gianni Merlo, uvodnik u „AIPS magazinu“ br. 4/2017.:
 
 Ne mogu dovoljno naglasiti da će 2018. biti vrlo važna godina za sportsko novinarstvo. Naša profesija   ponovno će ući u novu fazu, osjećajući sve kontradikcije i poteškoće digitalnog doba.  Naša branša je   u krizi i suočeni smo s mnogim izazovima. Sloboda izražavanja i naša neovisnost ugroženi su zbog   sila koje nas žele vidjeti u oslabljenom položaju. Borimo se protiv korupcije i dopinga u sportu, ali   istovremeno i branimo prava ljudi u svim zemljama. Korupcija je rak, koji je metastazirao u sva   društva. Sport je obrazovanje. 
 
 Ulaganje u kulturu ključno je za naše ciljeve i borbu: ako kulturu dovedemo na višu razinu, moći ćemo   stvoriti bolju budućnost. Kvalitetno novinarstvo može ponovno vratiti povjerenje naših čitatelja. U   tiskanim, internetskim i elektronskim medijima kvaliteta je ta koja stvara najvažniju našu prednost.
 
Stoga smo odlučili osnovati Nagradu AIPS-a za sportsko novinarstvo (AIPS Sport Media Award), jer je u ovom teškom i nesigurnom trenutku za našu profesiju u cjelini potrebno prepoznati i priznati vrijednost našeg rada. Sport je kultura i te će nagrade pomoći da javnost prizna društvenu vrijednost sportskog novinarstva. Ideja za pokretanje ove inicijative potječe iz važnog iskustva, koje je AIPS stekao 2015. zahvaljujući organizaciji Abu Dhabi Media, koja je pozvala našu Udrugu da osnuje neovisni žiri za nagrade Biser (Pearl Awards). Zahvaljujući njima dobili smo izuzetnu priliku, na kojoj smo im zahvalni. Sada je vrijeme da slijedimo svoj vlastiti put. 
 
Nagrada AIPS-a za sportsko novinarstvo bit će središnji događaj u širem programu ulaganja u kulturu za dobrobit naše profesije i obranu naše neovisnosti i slobode izražavanja. 
 
AIPS-u će u ovoj inicijativi partner biti Katarski odbor sportskih novinara (QSPC - Qatar Sports Press Committee). Katarski odbor sportskih novinara nudi podršku Nagradi AIPS-a za sportsko novinarstvo. Prva svečanost dodjele nagrada održat će se u siječnju 2019. u Lausannei, metropoli sporta i sjedištu AIPS-a. Skupina „mladih reportera“ bit će ključna snaga u organizaciji Nagrade AIPS-a za sportsko novinarstvo.  Napokon, u pitanju je njihova budućnost.
Nagrade AIPS-a za sportsko novinarstvo za 2018. 
 
Nagrade AIPS-a za sportsko novinarstvo za 2018. nova su platforma za odavanje priznanja sportskim novinarima i za razvoj izvrsnosti sportskih medija među ključnim osobama iz struke i entuzijastima diljem svijeta. Namjera je da ove Nagrade postanu najznačajnije međunarodno priznanje za postignuća u sportskom novinarstvu na svim medijskim platformama.
 
Nagrade će se dodjeljivati svake godine, a prva svečanost dodjele nagrada održat će se u siječnju 2019. 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
NAGRADE
 
Svaka se nagrada sastoji od originalnog pehara i novčane nagrade u iznosu od 8.000 USD za pobjednika; drugoplasirani će dobiti 3.000 USD, a trećeplasirani 2.000 USD, i to u kategorijama „Fotografija“, „Pisano novinarstvo“, „Audio“, „Video“ i „Novinarski weblog“.
 
Kategorija „Posebne nagrade“ ne ulazi među one u kojima se svi mogu slobodno kandidirati. Dobitnicima je namijenjen pehar, bez novčane nagrade. U kategoriji „Posebne nagrade“ ne nagrađuje se drugo i treće mjesto.
 
SLANJE PRIJAVA
 
Na natječaj za Nagradu AIPS-a za sportsko novinarstvo mogu se prijaviti profesionalni novinari, samostalni ili zaposleni u nekoj medijskoj kući. Prijaviti se mogu vlasnici članskih iskaznica AIPS-a, kao i oni koji nisu članovi Udruge, ali moraju biti državljani jedne od zemalja koje predstavlja 150 nacionalnih udruga članica AIPS-a. (Cjelovit popis nalazi se na www.aipsmedia.com). Prihvatit će se samo radovi koji su objavljeni između 1. srpnja 2017. i 1. rujna 2018. Prijavljeni radovi mogu biti na bilo kojem jeziku.
 
Prijave se šalju isključivo na internetske stranice Nagrada do 17. rujna 2018. Popratni dokumenti i dokaz objave također se šalju isključivo na te internetske stranice. Dopušteno je prijaviti najviše dva (2) zasebna rada u svim kategorijama Nagrada zajedno.
Prijaviti se mogu biti samo osobe koje 1. srpnja 2017. imaju 18 ili više godina.
 
KATEGORIJE NAGRADA
 
FOTOGRAFIJA 
 
U niže navedene kategorije mogu se prijaviti profesionalni fotoreporteri koji na tradicionalnim ili novim medijskim platformama najbolje mogu zabilježiti sljedeće sadržaje na fotografijama:
 
1) Sportska akcija  Fotografija koja prikazuje trenutak izvrsnosti ili sportske vještine na određenoj sportskoj priredbi.
 2) Album koji sadrži barem tri, ali ne više od pet sportskih fotografija snimljenih u protekloj godini. Te fotografije mogu biti iz istog sporta ili s istog sportskog natjecanja, ali mogu biti i s različitih natjecanja i iz različitih sportova.
 
PISANO NOVINARSTVO
 
Ove su kategorije posvećene pisanoj riječi, a obuhvaćaju sportske priče i kolumne na tradicionalnim i novim medijskim platformama:
 
3) Najbolja kolumna:  Tekst koji najbolje prikazuje relevantnost, znanje i autoritet u području sportskog novinarstva. 
4) Najbolja sportska priča: Tekst koji najbolje prikazuje emocije i dočarava određeno događanje u  sportskom svijetu i oko njega.
AUDIO 
5) Kategorija „Audio“ odaje priznanje izvrsnosti u sportskom novinarstvu u audio formatu - posebne vještine potrebne da se prezentira sadržaj za radio, televizijsko, digitalno emitiranje, uključujući podcast i vodcast.
 
VIDEO 
 
Video kategorije posvećene su onima koji na tradicionalnim ili novim medijskim platformama bilježe pokretne slike u sportu, od snimatelja do video web castera, producenata ili produkcijskog tima koji je radio na određenom sportskom natjecanju.
Profil sportaša: Video rad koji predstavlja fascinantan, sveobuhvatan portret sportaša.
Dokumentarni film: Video rad koji sadrži uvjerljivu i neodoljivu priču koja otkriva mnoge pojedinosti o nekom aspektu sportskog svijeta. 
 
NOVINARSKI WEBLOG 
 
Ovu kategoriju ocjenjivat će se prema sposobnosti pojedinca da privuče i zadrži internetsku zajednicu te poveća broj sudionika u raspravama  i razmjenama mišljenja na temu sporta. Na natječaj valja poslati članak koji najbolje predstavlja dotični novinarski weblog u cjelini.
 
KATEGORIJA POSEBNIH NAGRADA 
 
Ove nagrade ne ulaze među one u kojima se svi mogu slobodno kandidirati. U njima se odaje priznanje za postignuća u sljedećim područjima: 
 
ŽIVOT U SPORTU 
 
Nagrada za životno djelo za medijskog djelatnika koji je pokazao strast i izvrsnost u području sportskog novinarstva. Pobjednik bi trebao biti poznati televizijski komentator, nadareni producent ili vrstan i utjecajan novinski kolumnist.
 
ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO 
 
Predanost istraživačkom pristupu na tradicionalnim ili novim medijskim platformama, koji prepoznaje i objašnjava i/ili otkriva teme povezane sa sportom ili pitanja za koja se smatra da su od javnog interesa.
 
SLUŽBENA PRAVILA 
 
Slanjem svog rada na natječaj potvrđujete da ste pročitali pravila u nastavku („Pravila“) i da se s njima slažete. 
 
1. Na natječaj za Nagradu AIPS-a za sportsko novinarstvo mogu se prijaviti profesionalni novinari, samostalni ili zaposleni u nekoj medijskoj kući. Prijaviti se mogu vlasnici članskih iskaznica AIPS-a, kao i oni koji nisu članovi Udruge, ali moraju biti državljani jedne od zemalja koje predstavlja 150 nacionalnih udruga članica AIPS-a. (Cjelovit popis nalazi se na www.aipsmedia.com).
2. Sve odluke organizatora i članova žirija Nagrada AIPS-a su konačne. Nakon što kandidati pošalju svoje radove, organizatori i članovi žirija Nagrada AIPS-a s kandidatima se neće upuštati ni u kakvu prepisku na temu prijavljenih radova i Nagrada.
3. Prijaviti se mogu biti samo osobe koje 1. srpnja 2017. imaju 18 ili više godina.
4. Za prijavu na natječaj ne plaća se nikakva naknada.
5. Prijaviti se mogu samo radovi koji su objavljeni ili emitirani između 1. srpnja 2017. i 1. rujna 2018. Dokaz objave potrebno je poslati zajedno s radom.
6. Jezik Nagrade AIPS-a je engleski. Prihvatit će se svi radovi na bilo kojem jeziku. Kandidati koji šalju radove na jezicima koji nisu engleski sa svojim radom mogu poslati i prijevod na engleski. Sve radove u prvoj će fazi pregledati član udruge članice AIPS-a koji je izvorni govornik jezika na kojemu je poslani rad.
7. Prijave su strogo ograničene na najviše dva rada po kandidatu u svim kategorijama Nagrada zajedno. Kandidat će za prijavu svakog rada morati ispuniti poseban prijavni obrazac i poslati popratne materijale.
8. Osobe koje prijavljuju svoje radove na natječaj za Nagrade odgovorne su za to da njihovi radovi ispunjavaju uvjete za sudjelovanje na natječaju, kao i da za svoje radove odaberu najprikladnije kategorije. Organizatori Nagrada AIPS-a pridržavaju pravo prebacivanja prijavljenih radova u neku drugu kategoriju, ako procijene da bi ona bila primjerenija.
9. Ako kandidat na natječaj pošalje seriju članaka ili kolekciju radova, to će se smatrati jednim prijavljenim radom. Kandidat mora odabrati najviše dvije priče, koje najbolje odražavaju njegov rad i sadržaj serije.
10. Kandidat je odgovoran za pružanje potpunih i točnih informacija o svojim prijavljenim radovima (uključujući popratne dokumente). Organizatori Nagrada AIPS-a neće biti odgovorni za pogreške ili propuste u prijavnim obrascima.
11. Prijavljeni radovi i informacije koje prijave sadrže (uključujući i popratne dokumente) moraju biti dobiveni na zakonit način, ne smiju predstavljati povredu autorskih prava ili drugih prava intelektualnog vlasništva, ne smiju biti klevetničkog karaktera niti kršiti zakon o privatnosti, kao ni bilo kakve druge zakone ili propise.
12. Fotografije na natječaj mogu prijavljivati isključivo profesionalni fotoreporteri. Fotoreporteri mogu biti zamoljeni da na uvid daju dokaz svog profesionalnog statusa. Fotografije prijavljene na natječaj moraju napraviti fotoreporteri koji posjeduju i zadržavaju autorska prava na te fotografije. Fotografije se na natječaj može prijaviti samo jednom, odnosno fotografija prijavljena u kategoriju „Akcijska fotografija“ ne može se prijaviti u kategoriju „Album“ i obrnuto. Neće se prihvaćati ekipne prijave. Uz sve prijavljene fotografije obavezno je poslati i opise na engleskom jeziku. Fotografije ne smiju biti manipulirane tako da se prekriju elementi koji odvlače pažnju ili da se značajno promijene boje ili kontrast. Dozvoljeno je samo rezanje (cropping) ili uklanjanje prašine ili ogrebotina.
13. Prijave se šalju isključivo na internetske stranice i u skladu s uputama iz prijavnog obrasca, najkasnije do 18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET) u petak, 17. rujna 2018. Prijave koje pristignu nakon tog datuma neće biti prihvaćene, osim u izvanrednim okolnostima. Isključivo organizatori Nagrada AIPS-a imaju slobodu odlučivanja o prihvaćanju radova pristiglih nakon konačnog roka za prijave.
14. Popratni dokumenti uz radove koji se prijavljuju šalju se isključivo na internetske stranice za prijavu na natječaj za Nagrade. 
15. Ako se ustanovi da je neki kandidat prekršio ova Pravila ili se ponaša na bilo koji način koji narušava ili bi mogao narušiti ugled Nagrada AIPS-a, organizatori Nagrada zadržavaju pravo da takvog kandidata diskvalificiraju ili mu oduzmu ili povuku Nagradu.
16. Svi prijavljeni radovi vlasništvo su organizatora Nagrada AIPS-a. Radovi poslani na natječaj za Nagrade neće se vraćati kandidatima.
17. Kandidati organizatorima Nagrada AIPS-a ustupaju neograničena, neopoziva i neekskluzivna prava na sve radove prijavljene na natječaj za Nagrade (ili, u slučajevima u kojima su ta prava u vlasništvu neke treće strane, kandidati će osigurati da ta treća strana ustupi ta prava) kako bi organizatori Nagrada AIPS-a te radove koristili isključivo u vezi s ciljevima Nagrada, uključujući i u svrhu promidžbe Nagrada, predstavljanja nominacija, omogućavanja da žiri odluči o Nagradama, održavanja svečanosti dodjele Nagrada i dostupnosti radova finalista i pobjednika javnosti. Kandidati organizatorima Nagrada AIPS-a također ustupaju ekskluzivna prava na snimanje i korištenje tonskih i slikovnih zapisa svih govora zahvale koji se odnose na prijavljene radove ili bilo kakvo drugo sudjelovanje kandidata na svečanostima dodjele Nagrada AIPS-a u bilo kakvim televizijskim emisijama, na internetskim stranicama ili drugim distribucijskim medijima ili publikacijama u vezi s Nagradama, uključujući u reklamne i promidžbene svrhe. 
18. Finalisti koje Žiri odabere bit će pozvani i moraju sudjelovati na dodjeli Nagrada u siječnju 2019. Organizatori Nagrada AIPS-a platit će i organizirati sve letove, prijevoz, smještaj i određene obroke u sklopu programa te pomoći oko ishođenja viza za kandidate („Pojedinosti putovanja“). Pojedinosti putovanja odabranim će se kandidatima potvrditi kad se približi datum putovanja, ali će uvijek uključivati jednu odraslu osobu, povratni let i smještaj u hotelu. Putovanje se ne može prenijeti na neku drugu osobu, zamijeniti za novac ili nešto drugo.
19. Organizator Nagrada AIPS-a ni na koji način neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu (uključujući i, bez ograničenja, neizravnu i naknadnu štetu) ili za bilo kakav gubitak ili štetu ili osobnu ozljedu zadobivenu u vezi s Nagradama, osim odgovornosti koje se ne mogu izuzeti po zakonu. Kandidati će organizatorima Nagrada AIPS-a i s njima povezanim osobama nadoknaditi bilo kakav gubitak ili štetu (izravnu, neizravnu, naknadnu ili bilo kakve druge oblike štete) nastalu uslijed sudjelovanja kandidata u natječaju za Nagrade.
 
UVJETI ZA SUDJELOVANJE 
 
1. Na natječaj za Nagradu AIPS-a za sportsko novinarstvo mogu se prijaviti profesionalni novinari, samostalni ili zaposleni u nekoj medijskoj kući.
2. Prijaviti se mogu vlasnici članskih iskaznica AIPS-a, kao i oni koji nisu članovi Udruge, ali moraju biti državljani jedne od zemalja koje predstavlja 150 nacionalnih udruga članica AIPS-a.
3. Prijaviti se mogu samo osobe koje 1. srpnja 2017. imaju 18 ili više godina.
 
SLANJE PRIJAVA 
 
1. Prijave se šalju isključivo na službene internetske stranice Nagrada AIPS-a. Popratni dokumenti i dokaz objave također se šalju isključivo na te internetske stranice.
2. Svi radovi prijavljeni za Nagrade za 2018. godinu moraju biti prvi puta objavljeni ili emitirani između 1. srpnja 2017. i 1. rujna 2018. Dokaz objave potrebno je poslati zajedno s radom. 
3. Dopušteno je prijaviti najviše dva (2) zasebna rada u svim kategorijama Nagrada zajedno.
4. Jezik Nagrada je engleski, ali kandidati mogu slati radove na bilo kojem jeziku. Oni sa svojim radom mogu poslati i prijevod na engleski, ali to nije obavezno.
Sve radove u prvoj će fazi pregledati član udruge članice AIPS-a koji je izvorni govornik jezika na kojemu je poslani rad.  Ako se ocijeni vrijednim, rad će profesionalni prevoditelji prevesti na engleski. Video radove kandidati sami moraju titlati na engleski.
5. Prijave moraju biti poslane najkasnije do 18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu (CET) u petak, 17. rujna 2018.
6. Kategorije „Posebne nagrade“ ne ulaze među one u kojima se svi mogu slobodno kandidirati. 
 
(Više pojedinosti možete pronaći u Službenim pravilima)
 
OCJENJIVANJE 
 
O nagradama će odlučivati žiri sastavljen od jedanaest cijenjenih djelatnika iz struke, uključujući i predsjednika žirija, koji rade za vodeće sportske medije ili su profila koji proizvode sadržaje na svim platformama relevantnima za pojedine kategorije nagrada. Članove žirija bira predsjednik žirija, predsjednik AIPS-a Gianni Merlo.
 
AIPS je ugledno profesionalno sportsko tijelo s gotovo 9.000 predstavnika iz više od 150 nacionalnih udruga sportskih novinara iz cijelog svijeta.
Žiri će svoja razmatranja temeljiti na nominacijama, koje će predložiti Izvršni odbor AIPS-a. Izvršni odbor AIPS-a zadužen je za odabir deset potencijalnih kandidata koji će ući u uži izbor u svakoj kategoriji, o kojima će onda odlučivati žiri. Žiri će među nominiranima odabrati troje finalista, koji će biti pozvani na finalnu svečanost dodjele nagrada u siječnju 2019.
 
Žiri će se dan prije svečanosti sastati da izabere pobjednike. Žiri ima odgovornost i ovlasti da prihvati, zamijeni ili odbije nominirane radove koje je predložio Izvršni odbor AIPS-a, a u izvanrednim okolnostima može ponuditi svoje vlastite prijedloge.
 
NAGRADE  
 
Svaka se nagrada sastoji od originalnog pehara i novčane nagrade u iznosu od 8.000 USD za pobjednika; drugoplasirani će dobiti 3.000 USD, a trećeplasirani 2.000 USD, i to u kategorijama „Fotografija“, „Pisano novinarstvo“, „Audio“, „Video“ i „Novinarski weblog“.