Na stranu to što je rekorder po broju Grand Slam naslova (20) i finala (30), što je rekorder po broju tjedana na broju jedan (302) i što u karijeri ima već 96 osvojenih turnira – piše Karlo Ledinski, novinar VL.
 
Roger Federer je ulaskom u polufinale Rotterdama ostvario možda i najveći doseg u karijeri. Vratio se na broj jedan ATP liste te tako s čak 36 godina i 185 dana postao uvjerljivo najstariji kojemu je to dosad uspjelo. Dosad je taj rekord držao Andre Agassi, koji je na broju jedan bio kada je imao 33 godine i 13 dana. Ako je dosad Roger bio kralj, sada je postao Božanstvo.
 
– Kad si stariji, moraš raditi dvostruko više. Broj jedan u tenisu ultimativno je postignuće. Bilo je ovo nevjerojatno putovanje za mene, vratiti se na vrh na turniru na kojem sam dobio prvu pozivnicu 1998. godine – rekao je Roger Federer nakon polufinalne pobjede protiv Robina Haasea, a potom i otkrio da uz sve obveze u tenisu četiri sata dnevno gleda OI u Pyeongchangu.
 
A u Rogerovu ponovnom usponu na sam vrh velike zasluge sigurno ima i njegov trener, Hrvat Ivan Ljubičić.
 
U počecima njihove suradnje Švicarac je bio 16. na ATP listi, bez realnih izgleda za povratak na sam vrh. A bilo je mnogih skeptika koji su tvrdili da Ljubičić, čovjek bez osvojenog Grand Slama, ne može pomoći Federeru.
 
No, Rogeru je u posljednjih godinu-dvije posebno “ubojit” bio bekhend, udarac koji mu je usavršavao baš Ljubo...
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Karlo Ledinski FOTO Tennis Australia/Fiona Hamilton/Handou