'Dvije sam godine trenirala usporedo rukomet i biciklizam. To se pokazalo poprilično napornim, pogotovo za nekoga od 12 godina pa sam morala izabrati jedan sport, biciklizam', kaže Maja – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
Maja Perinović (18) najbolja je hrvatska biciklistica.
– S biciklizmom sam se prvi put susrela u proljeće 2011. godine. Tata je počeo rekreativno voziti bicikl pa je upoznao ljude iz kluba. Tako smo saznali da se 1. svibnja održava biciklistička utrka za Kup Hrvatske na Dračevcu, nekoliko kilometara od Zadra, pa smo otišli pogledati. Meni se to svidjelo. U početku su to bile samo lagane kratke vožnje i mislim da je to važno, tako se zavoli ovaj sport.
 
Jeste li se okušali u rukometu s obzirom na tatinu karijeru (Romano Perinović, nekadašnji vratar Zagreba)?
– Dvije sam godine trenirala usporedo rukomet i biciklizam. To se pokazalo poprilično napornim, pogotovo za nekoga od 12 godina pa sam morala izabrati jedan sport – biciklizam.
 
Koliko trenirate?
– Teško je točno reći jer trajanje i broj treninga mijenja se s obzirom na to za što se pripremam. Trenutačno treniram osam puta tjedno, šest dana u tjednu. Šest sam puta na cesti i dvaput u teretani. Na cesti treninzi traju najmanje jedan sat kada je dan lagane vožnje, a najviše četiri sata, kako koji dan.
 
Kakve uvjete imate u klubu?
– Uvjeti u klubu jako su dobri, pogotovo ako ih usporedite s ostalim klubovima u Hrvatskoj. Klub mi plaća bicikl, većinu opreme, odlaske na utrke, troškove teretane, većinu stvari koje mi trebaju. Sponzore nemam. Od ženskog biciklizma, nažalost, teško je zarađivati pa uz biciklizam planiram studirati. Još nisam točno odlučila što ću ni gdje studirati, ali zanima me medicina i pokušat ću uskladiti studij i treninge. Teško je to jer trebala bih u istom gradu pronaći klub i fakultet, ali nadam se da ću uz pomoć roditelja i trenera uspjeti.
 
Imate li u planu plasman na Olimpijske igre u Tokiju?
– Da bih se plasirala u Tokio, trebam biti u prvih 100 biciklistica na svijetu u godini prije Olimpijskih igara po UCI bodovima koji se skupljaju na utrkama na kojima mogu nastupati samo profesionalne ekipe. Dakle, trebam pronaći ekipu koja će me voditi na utrke. 
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO/ arhiva VL