Šokantna smrt 25-godišnjeg igrača Marsonije koji je jučer preminuo usred nogometne utakmice ponovno postavlja pitanje liječničke kontrole nogometaša – piše Luka Mihačić, novinar Gol.hr
 
Bez obzira na dob i zemlje u kojima igraju, sve češće svjedoci smo smrtnim slučajevima nogometaša. Liječnici kažu - ne zato što su češće pojave, već zato što lakše za njih doznajemo 
 
Hrvatska javnost šokirana je iznenadnom smrću mladog nogometaša Brune Bobana. Njegovi najbliži vjerojatno si nikad neće prestati postavljati pitanje kako je do tragedije došlo.
 
- Taj dečko mi je bio ne samo igrač nego kao da mi je bio sin. Izgubili smo prekrasnog dečka, čovjeka i igrača kao klub. A ja kao trener ne samo vrhunskog igrača nego i prijatelja i sina - izjavio je trener Marsonije Robert Špehar.
 
Iz godine u godinu pojavljuju se slike ožalošćenih navijača koji ne bodre, već ispraćaju nogometaše. 
 
Italija se još oporavlja od odlaska Davidea Astorija. Hrvatska pamti Ivana Turinu i Alena Pamića od čijih je smrti prošlo već pet godina. Španjolski nogomet 2007. godine je ispratio Sevillinog Antonija Puertu. Dvije godine nakon i kapetana Espanjola Danija Jarquea. I svaki put iznova se postavlja pitanje kako je do tih slučajeva i moglo doći. 
 
- Teško je vjerovati da trener ili igrač ne bi slušali savjet liječnika. Ipak, postoji opasnost da igrač zataju probleme i da želi svakako nastupiti - smatra prof. dr. Boris Nemec.
 
Nogometaši u Hrvatskoj imaju dva sistematska pregleda godišnje
 
Doktor Nemec upozorava da ti problemi mogu biti i naizgled benigni kao viroza zbog koje dođe do oštećenja srčanog mišića. 
 
- Na sreću, to su ipak rijetki slučajevi na tako velik broj sportaša - dodaje. 
 
- Svaki nogometaš koji nastupa u natjecanjima HNS-a obvezan je svakih 6 mjeseci obaviti sistematski liječnički pregled koji obavlja specijalist medicine rada i sporta - napominje doc. dr. sc. Tomislav Madžar, predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a. 
 
- Hrvatsko društvo za sportsku medicinu je napravilo takve smjernice da svaki liječnički pregled, a da se tiče natjecanja i sportaša mora sadržavati anamnezu, klinički pregled, EKG i spirometriju.
 
Neke stvari ni najbolje pretrage ne mogu otkriti 
 
Nažalost liječnici se slažu da ni pretrage ni najbolja madicinska skrb ne moraju biti jamstvo prevencije tragičnog ishoda. 
 
- Sami EKG koji se napravi u ordinaciji se napravi u stanju mirovanja i već sutradan ili za sat vremena može biti potpuno različit - naglašava doc. dr. sc. Madžar, dok prof. dr. Nemec napominje: 
 
- Postoje i neke malformacije koje su u tijelu sportaša koje bi liječnici bilo kakvim pretragama vrlo teško mogli otkriti.
 
Ključ prevencije su redoviti pregledi koji su vjerojatno spasili karijeru našem proslavljenom vaterpolistu Sandru Suknu i zbog čega nije postao dio crne sportske statistike. 
 
PRENOSIMO Nova TV www.gol.dnevnik.hr PIŠE Luka Mihačić FOTO Robert Anić/Pixell