'Imat ćemo prvo Svjetsko prvenstvo s VAR-om. On je bio usvojen i odobren i jako smo sretni zbog te odluke. Ovo je povijesna odluka', izjavio je Infantino.
 
Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza Gianni Infantino je nakon sjednice Vijeća krovne nogometne organizacije u Bogoti izjavio kako će se na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji (14. lipnja - 15. srpnja) koristiti video sustav (VAR) koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka. 
 
Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) donio odluku prema kojoj dopušta VAR koji bi trebao pomoći sucima u donošenju važnih odluka na utakmicama Svjetskog prvenstva u Rusiji ove godine, dok su iz Fife još ranije objavili kako će se VAR koristiti na SP u Rusiji ako to dopusti IFAB. Sada je odluka o njegovu korištenju postala službena. VAR se od ove sezone koristi u njemačkom i talijanskom prvenstvu te u engleskom FA Kupu, a usprkos nekim negativnim mišljenjima predsjednik Fife je ukazao na prednosti donošenja odluka nakon pregledavanja snimke. 
 
- Broj pogrešaka na utakmicama u kojima je VAR korišten je daleko manja. Nije moguće da u 2018. godini svi na stadionu i gledatelji u svojim domovima znaju kako je sudac donio pogrešnu odluku, a da jedini koji to ne zna bude upravo on sam - dodao je Infantino.  
 
Prema IFAB-ovu protokolu, VAR će se moći koristiti samo u četiri ključna slučaja: provjeri pogodaka, dosuđivanju kaznenih udaraca, dodjeljivanju izravnih crvenih kartona i zamjeni identiteta. Školovani sudac imat će pristup video monitoru i bit će u stalnom kontaktu s glavnim sucem. Primijeti li "jasnu i očitu" pogrešku, tada će se incident moći pogledati i odluka se promijeniti. Uvođenje VAR-a bio je jedan od glavnih projekata predsjednika Fife Giannija Infantina otkako je došao na tu dužnost u veljači 2016. godine.
 
SAD, Kanada i Meksiko zajednički žele prvo prvenstvo s 48 reprezentacija
 
SAD, Kanada i Meksiko istakli su zajedničku kandidaturu za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2026.godine, a čak 23 grada izrazila su želju da budu jedni od organizatora. 
 
Čak 17 gradova SAD-a želi domaćinstvo, među kojima su najveći New York, Los Angeles i Washington, iz Kanade su se prijavila tri grada Toronto, Montreal i Edmonton, a iz Meksika glavni grad Mexico City, Monterrey i Guadalajara. 
 
Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo na kojem će sudjelovati 48 reprezentacija i igrat će se 80 utakmica, a,  ukoliko bude prihvaćena zajednička kandidatura, 60 mečeva će se igrati u SAD-u te po 10 u Kanadi i Meksiku. Konačnu odluku o domaćinu SP 2026. FIFA će donijeti na kongresu 13. lipnja, a osim ove tri zemlje kandidaturu je istaknuo i Maroko.
 
Sve tri zemlje imaju iskustva s organizacijom svjetskih prvenstava. SAD je bio domaćin svjetskog prvenstva 1994. godine i to je bilo SP s najvećom posjećenošću stadiona. 
 
Meksiko je jedina zemlja koja je dva puta bila domaćin svjetskog nogometnog prvenstva - 1970. i 1986. godine - a Kanada je 2015. organizirala svjetsko žensko nogometno prvenstvo. 
 
 Izvor HINA Foto/Reuters, Željko Hladika/Pixell