S radošću sam izbrojao da smo na SPTV-u od siječnja prošle godine emitirali gotovo 50 posto prijenosa ženskoga sporta – piše Jura Ozmec, glavni urednik Sportske televizije.
 
Naglašavam to, jer je Hrvatski olimpijski odbor zajedno s Agencijom za elektroničke medije i Uredom za ravnopravnost spolova potpisao sporazum o većoj vidljivosti ženskih sportova u elektroničkim medijima. Očito nam treba, jer nije nam strano ponositi se Sandrom Perković, Blankom Vlašić, Sarom Kolak, Snježanom Pejčić ili Janicom Kostelić kad osvajaju medalje, a izgleda da je problem staviti ih u eter? Na ekran? Iskreno, nije to jedini problem; pa hrvatskoga sporta uopće više nema na ekranima zemaljskih televizija. Tek sporadično, slučajno, povremeno. Samim time nema ni ženskoga sporta, dosta logično. No, nadajmo se boljim danima. Mi radimo na tome…
 
I najbolji hrvatski nogometaši morat će se nadati boljim danima. No, kao da smo svi i opet, masovno, potpali pod neku hipnozu i nismo uopće slušali što nam izbornik Dalić proteklih dana uporno govori – da ne ide na dalek put po rezultat, već da ide ujediniti ekipu, spojiti igrače. A boljeg ozračja od SAD-a jednostavno nema. Malobrojni domaći novinari, daleko od očiju javnosti, toplo vrijeme… jednostavno idealno za bildanje momčadskoga duha. Tko u Americi, na ulici Miamija poznaje Luku Modrića? Dakle, dečki se stvarno mogu opustiti, zajedno. Uostalom, sami su na svojim društvenim profilima objavili kratak sažetak lutanja Miamijem, pa i o druženju s Novakom Đokovićem. Naglasak je na zajedno. Iskusan je taj Dalić, vjerojatno je već pri prvom ulasku u svlačionicu prije nekoliko mjeseci shvatio da ekipa ne diše kao jedno. Kako bi momčad prodisala, organizirao im je team building gotovo na osami, našao im je idealnog „vanjskog neprijatelja“- u ovom slučaju Peru i krenuo u izgradnju kulta reprezentacije. Peru je, dakako, još bio i dodatno motiviran neigranjem najboljega igrača, uz silnu želju da se uvijek dokazuju. Sve je za Dalića zapravo u Americi idealno. Čak je i savez nešto zaradio. Pravi rezultat teške utakmice i poraza od Perua vidjet ćemo, toplo se nadam, tek u Rusiji, gdje ćemo i opet očekivati zlato od dječaka u novim dresovima, ali ovoga puta ujedinjenih, skupnih, koji grizu za onog drugog. Nije Dalić ni prvi ni zadnji koji je to probao, ali držim mu palčeve da uspije. Dobiti malo po (po)nosu je čak dobrodošlo u situaciji u kojoj su se reprezentacija i odnosi među igračima malo oljuštili. Potvrdili su to, između redova i sami igrači, tako da je jasno da takav psihološki naboj ne bi Dalić nikad dobio protiv neke nižerazredne ekipe na utakmici igdje u Hrvatskoj, pa niti u Europi. Odličan potez. Uostalom, kao da je i ostanak Ivana Rakitića među dečkima, iako je njih nekolicinu, pa i njega Dalić pustio u Europu, pokazatelj da se nešto pozitivno događa, zar ne?
 
Doduše, istodobno s nogometom, u Miamiju se događao i tenis, na kojem smo vidjeli kako huliganizam doista ne poznaje granice. Najbolje je to osjetila Caroline Wozniacki, koju je nepoznati broj nasilnika vrijeđao i prijetio joj smrću tijekom meča, kojeg je na kraju izgubila. Loše stvari probijaju se i u teniske i u američke arene, koje su ipak bile izvan ovog europskog huliganskog ludila. Kad to sve ne bi ličilo na dirigirani napad kladioničarskih poslušnika, možda bi i za tenis, a i za Ameriku bilo šanse. Ovako, očito će Ameri morati dodatno obrazovati svoje zaštitare kako bi bili pripremljeniji za prodor idiotizma na sportske tribine.
 
Završimo kako sam i počeo, pozitivno. Nadam se, naime, da će ljubitelji Formule 1 pozitivnim protumačiti uvrštavanje sažetka svake utrke u večernji program SPTV-a nedjeljom, na dan utrke. U Melbourneu je počela sezona s 21 utrkom, a Vettel je prvi pobjednik. Do kraja je još jako, jako dugo i bit će zanimljivo, dakako i na ekranu SPTV-a.
 
PRENOSIMO www.sptv.hr peJURAtivno PIŠE Jura Ozmec FOTO/www.sportske.jutarnji.hr