U Zagrebu je danas u 86. godini života nakon duge i teške preminuo trostruki hrvatski olimpijac, trener i profesor na Kineziološkom fakultetu  u Zagrebu gimnastičar Ivan Čaklec.
 
Rođen je 5. kolovoza 1932. godine u Varaždinu. Bio je član Gimnastičkog kluba Zagreb. Pokojni Čaklec čak tri puta je sudjelovao na olimpijskim igrama. Prvi puta nastupio je na 
 
Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju  gdje je u višeboju pojedinačno osvojio 144. mjesto, a bio je dio ekipe koja je bila deseta. 
 
Iduće Olimpijske igre na kojima je nastupio pokojni Čaklec  bile su one 1960. godine u Rimu, gdje je isto nastupio u višeboju osvojivši 56. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, dok su ekipno bili deveti. 
 
Posljednje igre na kojima je Ivan Čaklec nastupio bile su 1964. godine u Tokiju, gdje je pojedinačno osvojio 80. mjesto, a bio je dio ekipe koja je ekipno osvojila 11. mjesto. Iako nije došao do medalje na olimpijskim igrama sama činjenica da je tri puta nastupio na istima dovoljno govori o ovome gimnastičaru zasigurno jednom od najboljih u povijesti ovog sporta kako u Hrvatskoj, tako i mnogo šire. 
 
Svoj najveći sportski uspjeh Ivan Čaklec postigao je na Europskom prvenstvu 1957. godine u Parizu, gdje je osvojio brončane medalju na konju s hvataljkama. Bilo je to prvo pojedinačno europsko odličje za hrvatsku gimnastiku. 
 
Osvojio je Čaklec i medalju na mediteranskim igrama. Bilo je to 1963. godine u Napulju, gdje je bio dio momčadi koja je osvojila srebrnu medalju. 
 
Završetkom karijere diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gdje se nakon diplome i zaposlio kao redoviti profesor. Napisao je u suautorstvu i dva znanstvena rada. Potrebno je istaknuti da je godinama radio kao trener odgojivši brojne sportaše. 
 
I, za kraj treba reći otišao je olimpijac, osvajač prve hrvatske medalje na europskom prvenstvu, trener, pedagog, znanstvenik, ali ukratko rečeno: „Otišao je veliki čovjek Ivan Čaklec koji je bio ikona hrvatske gimnastike“. 
 
U ime cijele olimpijske obitelji hvala mu na svemu što je dao hrvatskom sportu. 
 
HOO/Jurica Gizdić