Obilježavanje 5. Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir održano je u subotu, 7. travnja 2018. godine, na Zagrebačkom Velesajmu, gdje je u prijepodnevnim satima održan turniri u malom nogometu i košarci „tri na tri“.
 
Prijavljeno je bilo 9 malonogometnih i 7 košarkaških momčadi (hrvatski olimpijci, novinari, studenti, azilanti…). 
 
Sportskoj dimenziji ovoga događaja prethodilo je potpisivanje ugovora o suradnji u provedbi 5. međunarodnog dana sporta za razvoj i mir u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora. Partneri-potpisnici su Hrvatska olimpijska akademija (ravnatelj Saša Ceraj), HOO (glavni tajnik Josip Čop) i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (predsjednik Petar Popović).
 
Temeljna poruka je da se promicanjem doprinosa sporta  razvoju mira i tolerancije u društvu iznova ukaže na važnu ulogu sportskih, obrazovnih i općenito nevladinih udruga u pogledu stvaranja pozitivnih vrijednosti u društvu. 
 
Radionicama za djecu HOA i Zaklada D. Petrović predstavljaju slavnog košarkaša  
 
 Ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije (HOA) Saša Ceraj i predsjednica Upravnog odbora Zaklade   'Dražen Petrović', Biserka Petrović, potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji u provedbi   programa  „Olimpijski ideali - Dražen Petrović“  tijekom 2018. godine. 
 
 Suradnja se odnosi na organiziranje obrazovnih radionica u prostorijama Zaklade Dražen Petrović   namijenjenih djeci osnovnih ili srednjih škola tijekom ove godine. Radionice se sastoje od uvodnog   četverominutnog filma o spomeniku Draženu Petroviću u Lausannei, razgledavanja Muzejsko-   memorijalnog centra Dražen Petrović uz stručno vodstvo, kratkog predavanja o životu i djelu Dražena   Petrovića, te pitanja sudionika. 
 
 Po završetku radionice svaka škola dobit će dva obrazovna stripa izrađena prema liku i djelu Dražena   Petrovića za potrebe školske knjižnice, dvije košarkaške lopte s likom Dražena Petrovića za potrebe   nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školi te jedan zidni plakat za svakog sudionika radionice.
 
 Cilj ove suradnje je promicanje kulturološke dimenzije športa te popularizacija i širenje olimpijske ideje   spajanjem športa s kulturom i obrazovanjem. 
 
HOO/HOA/AP