Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija pobjednik je prvog izdanja LEN Europa kupa nakon što je u finalu turnira igranog u Rijeci svladala Španjolsku 12:9.
 
Briljatnu utakmicu u finalu odigrao je Loren Fatović koji je postigao čak šest golova, dva je dodao Ante Vukičević, a po jedan Maro Joković, Andro Bušlje, Josip Vrlić i Javier Garcia, dok je Marko Bijač ostvario 12 obrana. Alberto Munarriz s tri i Blai Mallarach s dva gola bili su najefikasniji kod Španjolaca.
 
Hrvatska je bila u prednosti tijekom čitavog susreta, u prvoj četvrtini povela je 2:0 golovima Bušlje i Fatovića, a Bušlje je imao priliku i za povećanje vodstva na 3:0 no promašio je situaciju s igračem više u bazenu. U drugih osam minuta Španjolska je uspijevala držati rezultatski priključak efikasnom igrom u napadu. Gosti su poravnali na 3:3, 4:4 i 5:5, no niti jednom nisu došli u vodstvo. Fatović je golovima na kraju druge i početku treće četvrtine odveo Hrvatsku do prednosti od 7:5 da bi Joković pogotkom za 9:6 na isteku trećeg dijela prvi puta doveo Hrvatsku u prednost od tri gola. U posljednjoj četvrtini Hrvatska je održavala prednost od dva do tri gola.
 
Treće mjesto osvojila je Italija koja je 10:9 bila bolja od Srbije, kao peti su završili Crnogorci 15:7 pobjedom protiv Mađara, a kao sedmi Grci koji su na 12:4 bili bolji od Francuza.
 
Izvor HINA Piše Ivan Žurić FOTO Matija Djanješić/Cropix