Na Bundeku je održan 35. Kros SN, prvenstvo Hrvatske za učenike osnovnih i srednjih škola u trčanju u prirodi. Na startu se našlo oko 3.000 učenika te još 1.000 studenata, a ostat će zabilježeno i da je prvi put u povijesti održana utrka građana koja je uoči glavnog programa okupila 100-injak sudionika.
 
Natjecanje u organizaciji Sportskih novosti i Hrvatskog atletskog saveza otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a priredbu su pratili i čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop, te brojni bivši i sadašnji sportaši i sportski djelatnici,poput Tina Srbića, Matee Parlov, Miroslava Ćire Blaževića, Stojka Vrankovića, Dubravka Šimenca, izbornika nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, nogometaša Dinama, rukometaša PPD Zagreba, košarkaša Cedevite...
 
- Svima vam želim da ostvarite svoj najbolji rezultat, a neka pobijede oni najbolji. Tim je riječima 35. Kros SN otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
 
Najbolji su i pobijedili, ali koliko god to možda zvučalo patetično, smisao Krosa doista nije samo u pobjedi. Kros je puno više od natjecanja i pobjede, Kros je jedna od rijetkih priredbi koja na jednom mjestu može okupiti toliki broj djece i mladih, jedna od rijetkih priredbi koja izvlači djecu u prirodu i motivira ih na bavljenje sportom. A danas, kada svi praktički i spavamo s mobitelom u rukama, to je i važnije nego u ona vremena, sredinom sedamdesetih, kada je Kros pokrenut.
 
- Atletika nisu samo Sandra Perković ili Stipe Žunić, Sara Kolak ili Andrea Ivančević. Da, oni su naše perjanice i naš ponos, ali vi ste, draga djeco, naša nada i naša budućnost i to nas obvezuje da podržavamo ovakve priredbe i sretni smo što vidimo ovakvu šarolikost na Bundeku. Naravno da ne možete svi završiti kao vrhunski atletičari, ali sudjelovanjem na ovakvim natjecanjima izgradit ćete pozitivan stav prema sportu i i životu i to je ono najbitnije što ćete ponijeti danas s Bundeka - poručio je djeci Boro Stipić iz Hrvatskog atletskog saveza, suorganizatora Krosa.
 
A bit Krosa sažeo je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.
 
- Na Krosu su potekli mnogi vrhunski trkači i sportaši, naša ambasadorica i rekorderka Matea Parlov je najbolji primjer, ali osnovni cilj nije pobijediti, nego nastupiti, družiti se, steći nove prijatelje, uživati u sportu i sačuvati ovaj dan u nezaboravnoj uspomeni. Pritom nimalo ne sumnjam da će se netko od današnjih pobjednika za koju godinu, tada kao vrhunski sportaš, pohvaliti da je početak velike karijere imao upravo na Bundeku.
 
Podršku Krosu redovito daje bivši veliki hrvatski vaterpolist Dubravko Šimenc, koji je u mladosti bio sudionik ovog natjecanja. Šimenc je u profesionalnoj karijeri osvojio zlatnu i srebrnu olimpijsku medalju, dvije zlatne medalje na svjetskim i četiri srebrne na europskim prvenstvima.
 
- Kros SN je velika tradicija, a ovakvu tradiciju nije lako održati u današnje doba - rekao je Šimenc i nastavio:
 
- Poruka Krosa je da se svi moramo barem sat vremena dnevno baviti nekom fizičkom aktivnošću. Ne na način da želimo od svoje djece ili od sebe odmah napraviti olimpijskog pobjednika, nego se baviti aktivnošću koja će pokazati rezultate u budućnosti. Ovaj Kros nas iz godine u godinu podsjeća da je u ovom dijelu godine, kad je i vrijeme sve ljepše, idealno početi misliti na sebe. Sportske novosti na ovaj način zaista misle na druge i na tome ih veliko hvala i zato ću svaki put dati podršku. Mislim da je ovo upravo ono što mi svi sportaši u sebi nosimo. Prije tridesetak godina sudjelovao sam na Krosu kada se još trčao u Maksimiru, a sada je užitak biti na prekrasnom Budenku.
 
Među onim "starim" junacima posebno ćemo istaknuti Križevčanina Ognjena Mergona koji je postao muški rekorder Krosa, ostvarivši već sedmu pobjedu. Počeo je još u osnovnoj školi, nastavio u srednjoj, a dobre se navike nije riješio ni danas kada je student. Kros SN je postao navika i Marinu Bloudeku koji je danas pobijedio peti put. Virovitičanin je također krenuo kao klinac, još dok je bio u četvrtom razredu, a Krosa ne propušta ni danas kada je već ozbiljna 'faca' u svijetu atletike, europski juniorski prvak na 800 metara. Sve ostale kroseve je prekrižio iz svoga godišnjeg plana zbog straha od ozljeda, ali Kros SN je uvijek upisan u njegovoj bilježnici. I već je najavio da dolazi i sljedeće godine, prvi put kao student.
 
Nije Bloudek jedini Virovitičanin čije se ime našlo među junacima subote na Bundeku. Cure i dečki iz Osnovne škole 'Ivane Brlić Mažuranić', čiji je učenik nekada bio i Marino, još su jednom pomeli konkurenciju u ukupnom poretku, četvrti put u posljednjih pet godina. Ponovno su uz puno vriske i iskrene dječje radosti uletjeli na pozornicu, izmamivši osmijeh na lice svome profesoru tjelesnog i, gle čuda, Bloudekovom treneru Zlatku Totu. Čovjeku koji s neviđenim entuzijazmom i energijom radi ozbiljno dobar posao. Jednako kao što ga u Križevcima radi Ante Tomas, čiji su učenici iz Gimnazije 'Ivana Zakmardija Dijankovečkog' sedmi put za redom uhvatili ukupnu pobjedu u konkurenciji srednjih škola.
 
Podijeljeno je ukupno 96 medalja, a najuspješnije su bile Osnovna škola 'Ivane Brlić Mažuranić' iz Virovitice i Gimnazija 'Ivana Zakmardija Dijankovečkog' iz Križevaca.
 
Za kraj smo ostavili poruku Milana Oreškovića, nekadašnjeg glavnog tajnika HAS-a, čovjeka koji je uključen u organizaciju Krosa SN još od njegova prvog izdanja.
 
- Kako dolaze vremena u kojima se materijalne stvari više cijene, tako Kros postaje manifestacija s najvećom simbolikom u hrvatskom sportu, postaje simbol onoga što bismo trebali čuvati.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Vedran Božičević FOTO Ronald Goršić/ Cropix