Nije prvi put da se navijači Hajduka obračunavaju s igračima, možda i najupečatljiviji napad dogodio se prije dugih 58 godina.
 
E pa to je strašno, prestrašno, to da je napadnuta grupa prvotimaca Hajduka usred grada, u trenutku kad su prolazili kraj Starog placa, gdje su parkirali svoje automobile i gdje je u starom domu splitskog kluba sjedište Kluba navijača Torcida. Što se točno dogodilo zasad nije poznato, osim epiloga da je Marko Futacs, jedan od najomiljenijih igrača Hajduka, poslije verbalne rasprave dobio udarac, navodno nogom u glavu, tako da su mu slomljene sunčane naočale, a na oku je nastao krvni podljev.
 
Razlog tog najprije verbalnog napada na Ahmeda Saida zbog njegove slabe igre u derbiju protiv Dinama, a potom i fizičkog obračuna kad je Futacs požurio u obranu suigrača, krije se navodno u reakcijama nekoliko prvotimaca “bijelih” poslije smjene predsjednika Hajduka Ivana Kosa. Oni su na društvenim mrežama, to jest na Instagramu, iskazali svoje nezadovoljstvo sa smjenom Kosa, ali i izrazili zahvalnost predsjedniku. Futacs je tako poručio da je to loša odluka, a Ahmed Said kako “život često nije pošten”…
 
I nije prvi put da se navijači Hajduka obračunavaju s igračima splitskog kluba. Bilo je takvih primitivnih napada već i prije. Jedan od onih najupečatljivijih dogodio se 29. svibnja 1960. poslije utakmice Hajduk - Dinamo (3-2). Tada je usred grada, u Marmontovoj ulici, jedan od najžešćih navijača Jure Papić, inače poznati prvoborac, višestruko odlikovan, pretukao Antu Žanetića zato što je tog poslijepodneva namjerno igrao slabo i nije želio sudjelovati u pobjedi “bijelih” protiv Dinama (zamijenjen je još u prvom poluvremenu).
 
I nedavno, poslije iznenadnog poraza Hajduka na Poljudu protiv tada posljednje plasirane momčadi HNL-a Rudeša (2-3), pojedini igrači splitskog kluba bili su izloženi vrijeđanjima, prijetnjama, pa i napadima. Incidenti su se dogodili poslije utakmice (4. studenoga 2017.), a na udaru su se našli Savvas Gentsoglou (nekoliko dana nije dolazio na trening), Zvonimir Kožulja (oštećen mu je automobil), Edin Šehić, ali najviše Franck Ohandza, i to tri dana poslije utakmice. Ohandza je prijavio policiji da su mu huligani lupali po automobilu, po kućnim vratima i po roletama stana.
 
Prema takvim nasilnicima koji izazivaju incidente na ulicama i prijete, vrijeđaju, pa i fizički se obračunavaju ne bi smjelo biti tolerancije. I to prvo sa strane rukovodstva Hajduka, ali još više vlasti, a poželjno je da se oni pravi navijači iz kluba Torcide oglase u osudi takvog ponašanja.
 
 PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Zdravko Reić FOTO Duje Klarić/Cropix