U radu Kongresa AIPS-a sudjelovalo je više od 200 novinara iz 100 zemalja, među njima i tročlana hrvatska delegacija.

 

Prezentacije kandidata za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. i VAR prezentacija Massima Bussace dominirali su medju brojnim temama 81. Kongresa AIPS-a u Bruxellesu.

 

Više od dvjesto novinara iz 100 zemalja stiglo je u glavni belgijski grad kako bi nazočili Kongresu. Medju njima je bila i tročlana hrvatska delegacija. Glavni tajnik AIPS-a koji to ostaje i u sljedećem razdoblju do izbora novog je predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara - Jura Ozmec, a sudjelovali su glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić i član IO HZSN-a Lovorko Magdić.

 

Na sastancima sekcija AIPS-a po kontinentima raspravljalo se o važnim točkama na lokalnom dnevnom redu. Na europskom sastanku predsjednik AIPS Europe Charles Camenzuli naglasio je kako novinarstvo mora održati borbu za neovisnost u sportskom novinarstvu.

 

Južnokorejski grad Gwangju predstavio je organizaciju SP-a u vodenim sportovima 2019. godine. Glavni tajnik Young-Teck Cho predvidio je svijetlu budućnost sportova na korejskom poluotoku naglasivši: "Voljeli bismo upravo ovo prvenstvo uzeti kao trenutak za izgradnju mira i jedinstva, nadahnutih sportom".

 

SAD, Meksiko i Kanada s jedne, te Maroko s druge strane predstavili su kandidaturu za Svjetsko nogometno prvenstvo 2026. O domaćinu prvenstva glasovat će se na kongresu FIFA-e 13. lipnja.

 

FIFA-in povjerenik za suce Massimo Bussaca objasnio je detalje VAR-a, novog sustava video-analize spornih trenutaka na nogometnim utakmicama, koji će se primijeniti na predstojećem SP-u u Rusiji. "Ako nemate VAR, nemate mogućnost ispraviti jasnu pogrešku", istaknuo je medju ostalim Bussacca.

 

"Sportsko novinarstvo - kako ostati relevantan u digitalnom dobu" - zanimljiva tema o kojoj je takodjer bilo riječi i na Kongresu AIPS-a u Bruxellesu. Statistike pokazuju kako mladja generacija češće posjećuje videozapise nego pisane članke ili fotografije. Jedan od glavnih urednika sudionika u raspravi Juan Ignacio Fallardo na kraju panel rasprave je zaključio: "Ako pisani mediji ne prežive, društvo će imati problem. Radimo zajedno da prežive".

 

Glavni tajnik AIPS-a Jura Ozmec naglasio je važnost članstva i aktivne uloge AIPS-a na svim kontintima, te kako sportske komisije te organizacije ubuduće neće imati veliki broj članova, pet ili čak do deset, već će se znatno smanjiti  kako bi se postigla veća učinkovitost i funkcionalnost u radu.

 

"Mi smo dio organizacije koja tvori obitelj, osnovu sportskog novinarstva", u završnom obraćanju naglasio je predsjednik AIPS-a Gianni Merlo.

 

Više nahttp://www.aipsmedia.com/

 

HZSN/Lovorko Magdić