Ovo je uspjeh vrijedan divljenja s obzirom na to da je ekipa sastavljena od mlađih kadetkinja koje u prosjeku imaju 15 godina – piše Branimir Bradarić, novinar VL.
 
Pomalo neočekivano i za same čelnike i trenera Kluba dizača utega iz Vukovara seniorska ženska momčad ovoga kluba postala je državni prvak u dizanju utega. Ovaj veliki rezultat ostvarile su Hermana Dermiček, Ana Crnjac, Željka Miljković i Lucija Gračanin koje su činile četveročlani ženski seniorski tim Kluba dizača utega iz Vukovara.
 
UZELE SVE NAGRADE
 
– Iskreno nismo očekivali takvo što, ali titula je osvojena zasluženo i na nju smo iznimno ponosni. Ovo je uspjeh vrijedan divljenja s obzirom na to da je ekipa sastavljena od mlađih kadetkinja s prosjekom dobi ispod 15 godina. Osvojena titula ekipnih prvakinja države jedan je od najvećih ako ne i najveći uspjeh vukovarskog sporta od osamostaljenja. Ova vukovarska mladost zaslužuje sve čestitke i zalog je za budućnost dizanja utega u Vukovaru, ali i RH te od njih tek treba očekivati velike stvari – rekao je predsjednik i trener KDU Vukovar Milan Kordić. 
 
Podsjetio je kako je klub osnovan prije pet godina i da su tada krenuli doslovno od nule. Djeca okupljena u klubu, koja su s dizanjem utega počela iz znatiželje, iz dana u dan su napredovala i bilježila sve bolje i uspješnije rezultate. Kruna je došla početkom svibnja, pet godina kasnije, kada su seniorke postale državne prvakinje. Prije toga su postale prvakinje Hrvatske u svim uzrastima (U15, U17, U20) i na listama su državnih rekorda. 
 
– Radi se o teškom i zahtjevnom sportu. Svaki kilogram više koji se podigne dodatno te pritišće tako da zaista opstaju samo najbolji i najuporniji. Nažalost, ovaj sport nije previše raširen među mladima, a posebno ne među djevojkama. Ipak, mi se možemo pohvaliti da od oko 25 članova kluba polovica su djevojke – rekao je Kordić. 
 
O uspjehu Kluba dizača utega Vukovar i njihovom radu govori i činjenica da su dvije članice kluba, Hermana Dermiček i Ana Crnjac, predstavljale Hrvatsku na EP u Rumunjskoj ove godine. Hermana je na EP bila 7., a Ana 9. što je velik uspjeh s obzirom na to da su bile mlađe od svojih suparnica. 
 
– Od njih tek možemo očekivati velike rezultate jer su mlađe od suparnica. Priliku za nova dokazivanja članovi kluba imat će već u srpnju kada se u Milanu održava EP u pojedinačnoj konkurenciji za natjecatelje uzrasta od 15 do 17 godina. Tamo ćemo imati četvero natjecatelja – rekao je Kordić.
 
DVA OSNOVNA PROBLEMA
 
Ipak, ne želi davati nikakve procjene s obzirom na to da je riječ o pojedinačnom natjecanju gdje pitanje pobjednika može odlučiti jedan dobar ili loš dan. Unatoč odličnim i sve boljim rezultatima članova KDU Vukovar Kordić upozorava na dva osnovna problema. 
 
– Državni smo prvaci, a kod nas se rad odvija na volonterskoj bazi. Drugi naš problem su nekvalitetni prostori za treninge zbog čega ljeti treniramo u prostoriji u kojoj nema zraka, a temperature su iznad 40 stupnjeva. Vjerujem da će se poslije ovog uspjeha stvari promijeniti, a onda se mogu očekivati još bolji i kvalitetniji rezultati. Ne tražimo ništa megalomanski, zaslužili smo to – kaže Kordić. 
 
Reprezentativke Dermiček i Crnjac i njihovog trenera Kordića nedavno je primio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava htijući im i tako dati dodatan poticaj za daljnji rad. 
 
– Ovom gestom željeli smo odati priznanje i čestitati našim dvjema mladim sportašicama koje su dobile iznimno i hvalevrijedno priznanje pozivom u Hrvatsku dizačku reprezentaciju. Grad Vukovar će djevojkama i treneru pomoći i u financijskim iznosima od 5000 kuna – rekao je Penava.
 
Grad Vukovar treneru i djevojkama pomoći će iznosom od 5000 kuna – rekao je Penava. 
 
Muče ih nekvalitetni prostori za treninge, no vjeruju da će se stvari promijeniti.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Branimir Bradarić FOTO/arhiva VL