U Opatiji je održana konferencija „Borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju“ na kojoj su se okupili vodeći europski stručnjaci za doping, a svrha joj je bila razmjena i sažetak iskustava i dobrih praksi dobivenih implementacijom projekta JUST SPORT koji je financiran iz Erasmus + programa Europske unije.
 
U sklopu cjelodnevnog druženja održan je i panel o ulozi medija u preveniranju i sprječavanju dopinga u rekreativnom okruženju. Od 5 panelista čak trojica su bili članovi HZSN-a, a zaključci su kako novinarima također trebaju ovakvi skupovi da razumiju problem, no isto tako da je problem puno širi od samo sportskih rubrika medija.
 
Cjelodnevna rasprava na konferenciji bila je usredotočena na izražen problem nekontroliranog korištenja različitih suplemenata, dodatka ishrani i dopinga među rekreativcima. Razgovaralo se tako o rasprostranjenosti, načinima prevencije, sinergiji između različitih javnih ustanova i sportskih organizacija u rješavanju ovog problema. 
 
- Anketa koju su proveli partneri među polaznicima fitness centara i trenerima pokazalo je zabrinjavajuće rezultate. Velik broj ispitanih koristi nadomjeske ishrani za povećanje mase ili za mršavljenje te se o korištenju ne konzultiraju sa stručnjacima već im je Internet glavni izvor informacija. Vjeruju kako se u mjesec dana može doći do rezultata bez prave vježbe - kazala je uvodno Verica Mance, voditeljica projekata Riječkog sportskog saveza na konferenciji za novinare organiziranoj u sklopu velike međunarodne konferencije „Borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju“ koja je održana  5. lipnja u Opatiji. 
 
Na konferenciji su se okupili vodeći europski stručnjaci za doping, a svrha joj je bila razmjena i sažetak iskustava i dobrih praksi dobivenih implementacijom projekta JUST SPORT koji je financiran iz Erasmus + programa Europske unije. Cjelodnevna rasprava na konferenciji bila je usredotočena na izražen problem nekontroliranog korištenja različitih suplemenata, dodatka ishrani i dopinga među rekreativcima. Razgovaralo se tako o rasprostranjenosti, načinima prevencije, sinergiji između različitih javnih ustanova i sportskih organizacija u rješavanju ovog problema. 
 
Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport naglasio je važnost ovakvog projekta, nazvavši ga hvalevrijednim. 
 
- Na nacionalnoj razini nemamo podatke o korištenju dopinga u rekreativnom sportu, ali znamo da je velik. S druge strane pak imamo i podatak da 62 posto građana Republike Hrvatske ne vježba niti jednom tjedno. Ovo nije pitanje uže struke, nego javnog zdravlja, odgoja i obrazovanja i sporta. U RH je dobro da su fitnes instruktori regulirana profesija i smatramo kako je potrebno da i oni budu educirani o štetnosti nedopuštenih dodataka prehrani i dopinga - kazao je Šamija. 
 
Važnost projekta JUST SPORT potvrdio je i pomoćnik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Darko Tot
 
- Ovaj projekt pokazao nam je kako koristiti sredstva Europske unije i kako informirati rekreativne sportaše o štetnosti dopinga uz međusektorsku suradnju koja obuhvaća sve uključene od učitelja do liječnika obiteljske medicine, instruktora fitnesa. Mislim kako je vrijeme i za pokretanje nacionalne kampanje o štetnosti dopinga u rekreativnom sportu.
 
Poseban gost na konferenciji bio je Andreas Krieger, jedan od najpoznatijih svjetskih lica anti doping pokreta, koji je sportskoj javnosti poznat kao istočnonjemačka atletičarka Heidi Krieger, višestuka prvakinja Europe u bacanju kugle. Krieger je vrlo rano prekinuo svoju sportsku karijeru zbog posljedica koje je na njegovo tijelo ostavio višegodišnji doping kojemu je nesvjesno bio izložen od strane trenera te vjeruje kako je njegova transeksualnost upravo posljedica toga. 
 
-Iznimno mi je drago da su ovdje predstavnici ministarstava, liječnici i dužnosnici. Mlade ljude i sportaše se ne smije koristiti za političke i poslovne ciljeve, oni ne smiju svoje zdravlje riskirati za sportske uspjehe. Sport treba služiti zdravlju i zadovoljstvu, i u rekreativnom sportu to nikako ne treba zaboraviti. Bio sam vrhunski sportaš, ali nema načina da vratim svoje zdravlje - zaključio je Krieger.
 
Okupljene je pozdravi i Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika Rijeke koji je naglasio kako se, kao  ni drugi društveni problemi, ni ovaj ne može riješiti ako se ne angažiraju i oni koji problemom nisu izravno pogođeni. 
 
- Cijelo društvo, lokalna zajednica te lokalna i nacionalna politika trebaju raditi zajedno na njegovom rješavanju. Sportska zajednica mora sama poticati raspravu o tom problemu kako bi potakli političke odluke koje će probleme riješiti ili smanjiti. - rekao je tom prilikom Ivaniš. 
 
Podsjetimo, europski projekt „Just sport“ financiran je u okviru Erasmus + Sport programa. Nositelj je Riječki sportski savez, a realiziran je u suradnji s pet partnera koji su tijekom 18 mjeseci provedbe projekta zajedno radili na edukaciji i podizanju svijesti o štetnosti korištenja nedopuštenih dopinških sredstava kao i nekontrolirane upotrebe različitih suplemenata u rekreativnom sportu.
 
U okviru glavne projektne aktivnost podizanja razine svijesti svih ključnih dionika (trenera, rekreativaca, obrazovnih i zdravstvenih institucija, sportskih organizacija, donositelji odluka) organizirane su organizirane su radionice/seminari, a fitness centrima uključenima u „Just Sport“ dodijeljeni su certifikati „Clean Fitness“ kao znak njihove posvećenosti postizanju rezultata bez korištenja dopinga i suplemenata. 
 
Partneri projekta: „Just Sport“ su Riječki sportski savez, Slovenski olimpijski odbor, talijanski ogranak CESIE saveza, Savez sportskog razvoja iz Bugarske, portugalska općina Mirandela te Švedska sportska konferencija.