Rusija i Saudijska Arabija u četvrtak od 17 sati na Lužnikiju otvaraju 21. Svjetsko prvenstvo. Ceremonija otvaranja Mundijala počinje pola sata prije prve utakmice u Moskvi.
 
Točno 1432 dana nakon posljednje utakmice odigrane na Svjetskom prvenstvu, počinje novi Mundijal. Rusija i Saudijska Arabija u četvrtak od 17 sati prvu utakmicu 21. Svjetskog prvenstva. Ceremonija otvaranja počinje pola sata prije prve utakmice. Na njoj će pjevati Robbie Williams, a uz njega će nastupiti ruske operne dive i operni pjevači zemlje domaćina.
 
Bit će ovo Svjetsko prvenstvo od 12 milijardi dolara, prošlo je gledalo 3,2 milijarde ljudi, ovo bi trebalo nadmašiti tu brojku.
 
FIFA je objavila da će sudionicima Svjetskog prvenstva u Rusiji podijeliti ukupno 668 milijuna eura nagrada što je povećanje od 40 posto u odnosu na SP 2014. u Brazilu. Pobjednik prvenstva bit će bogatiji za 32 milijuna eura, finalist će dobiti približno 23,6 milijuna, a trećeplasirani 20,7 milijuna. Poraženi u borbi za treće mjesto dobit će 18,6 milijuna.
 
Domaćin nikada u povijesti nije izgubio kad je igrao na otvaranju prvenstva. Domaće reprezentacije imaju šest pobjeda i tri remija u devet utakmica.
 
Nikad u povijesti Mundijala na otvaranju nisu igrale dvije reprezentacije s tako lošom pozicijom na Fifinoj ljestvici, Rusija i Saudijska Arabija imaju najniži ranking od svih momčadi na Mundijalu.
 
Vladimir Putin sigurno ništa neće prepustiti slučaju. Na sigurnost bi trebalo paziti 10-15 tisuća policajaca, redara i vojnika. Bit će ovo prvenstvo s najviše volontera u povijesti, čak 17.000, dvije tisuće više nego u Brazilu prije četiri godine. Čak 64 posto volontera su žene. Među volonterima je i kapetan na tankeru, a jedan od volontera dolazi iz Novog Zelanda. Putovat će 16.000 kilometara da bi volontirao na Mundijalu.
 
U Rusiju će doći oko milijun navijača iz zemalja koje nastupaju. Sve je spremno za spektakl, Rusi su uvjereni kako će ovo biti najbolje prvenstvo ikad.
 
PRENMOSIMO 24 sata www.24sata,hr PIŠE Antonio Bevanda FOTO Press Association, Reuters/PIXSELL