Izložba fotografija Roberta Valaia, člana Izvršnog odbora HZSN-a, u auli Gradske uprave grada Zagreba, otvorena povodom obilježavanja 20. obljetnice održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj - piše Zlatko Karlo, novinar SN.
 
Dugogodišnji urednik fotografije Sportskih novosti Robert Valai je svojim fotoaparatom zabilježio sva zbivanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, na kojem su Vatreni osvojili brončanu medalju. Izložba će biti otvorena sve do 15. srpnja, do kraja Mundijala u Rusiji.
 
ŠPORTSKI MUZEJ U AKCIJI
 
U ime Hrvatskog športskog muzeja kao organizatora stoji njegova agilna direktorica Danira Bilić, koja se u posljednjih pola godine otkako je na čelu ove institucije, prihvatila doista golemog posla. Nakon dosta godina samozatajnosti Hrvatski športski muzej u posljednje vrijeme sve više izlazi u javnost. Iako, recimo odmah i to, nije do kraja profunkcionirao “punim plućima” jer sva građa još nije klasificirana, niti postoji adekvatan prostor za stalni postav. No, i četiri izložbe u posljednjih pola godine dokaz su velikog pomaka.
 
- S obzirom na to da je pred nama Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, na kojem nastupaju i Vatreni, ovo je bila sjajna prilika da se prisjetimo grandioznog uspjeha od prije 20 godina u Francuskoj, kada su pod vodstvom nenadmašnog Ćire Blaževića osvojili svjetsku broncu - kaže Danira Bilić, nekad velika košarkašica, koja i te kako zna cijeniti sportske uspjehe svih naših reprezentativaca. 
 
- Taj je uspjeh uvelike odredio i mnoge druge stvari u našoj zemlji, nogometni reprezentativci pronijeli su glas o Lijepoj Našoj diljem svijeta. Stoga smo se prihvatili ovog velikog posla da bismo u spomen na tu broncu organizirali ovu izložbu kao dokument jednog vremena. Prostor u auli Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1 ustupio nam je Grad Zagreb i mislimo da je adekvatan. Tu je dosta velika fluktuacija ljudi tijekom dana, prostor je čuvan i natkriven i držimo da će mnogi pogledati izložbu - dodaje. 
 
- Drago nam je što su na otvorenje izložbe dolazak najavili i neki od njenih glavnih aktera, poput, naravno, Ćire Blaževića, pa Roberta Prosinečkog, Gorana Jurića, Silvija Marića, Marija Stanića, Ardiana Koznikua te Krunoslav Jurčić   i Igor Štimc ako uspiju odgoditi neke ranije dogovorene obveze – kazala je na kraju direktorica Danira Bilić.
 
 A autor fotografija, SN-ovac Robert Valai, dugogodišnji član Izvršnog odbora Hrvatskog zbora sportskih novinar (HZSN), danas u mirovini ali uvijek s fotoaparatom u   rukama, prisjetit će se nakratko tih dana od prije 20 godina.
 
 - Bio sam jedini fotoreporter iz Sportskih novosti tada, a ono što je možda zanimljivo reći je da je to bilo baš neko prijelazno razdoblje kada su iz upotrebe izlazili klasični   aparati s filmom a dolazili “digitalci”. Vukao sam sa sobom opremu za razvijanje filmova i za skeniranje. Iz današnje perspektive to je znatno otežavalo rad, ali tako je   tada  bilo - prisjeća se Valai.
 
 - Imao sam sreću što sam tamo i natrag putovao s reprezentacijom pa sam imao veliki izbor kadrova - kaže autor izložbe.
 
 TEŠKO JE BILO IZABRATI
 
 Na upit koja mu je fotografija od tih najdraža, dobili smo očekivan odgovor.
 
 - Subjektivan sam, i ne mogu se odrediti za jednu, meni su sve važne. No, svakako je najeksponiranija bila ona Šukerova iz susreta s Jamajkom kada širi ruke nakon pogotka, koja, na   žalost,  nije našla mjesto na ovoj izložbi, te Stanićev “let” preko jednog njemačkog igrača. Na izložbi je nekih 60-ak fotografija, izbor od njih valjda 300, u formatu 100x140 cm, na 18   panoa, poredanih kronološkim redom. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Zlatko Karlo FOTO/Robert Valai