Svečanim mimohodom sportašica i sportaša iz 26 država sudionica, na stadionu Nou Estadi de Tarragona u Tarragoni, otvorene su XVIII. mediteranske igre.
 
Španjolski kralj Filip VI, premijer Pedro Sanchez i katalonski predsjednik Quim Torra u prvom su zajedničkom nastupu proglasili Igre otvorenima.
 
Od 22. lipnja do 1. srpnja u 33 sporta i sportske discipline za odličja će se boriti 3622 sportaša i sportašice, a među njima i 99 s hrvatskim grbom na natjecateljskoj opremi (67+32).   
 
Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja MI nosio je Josip Glasnović, zlatni olimpijski strijelac iz Rio de Janeira, a u mimohodu je nastupalo tridesetak sportaš(ic)a i članova Misije HOO-a. 
 
Inače, 22. lipnja je bio i prvi natjecateljski dan, a za Lijepu našu “led su probili” streličari - Matija Mihalić i Alen Remar. Prema riječima trenera Nenada Mihalića, unatoč pojačanom vjetru, prvi dan je bio rezultatski vrlo solidan. Streličari nastavljaju svoj kvalifikacijski put u subotu, a pridružit će im se naši predstavnici iz još osam sportova: boćanja, kajaka, karatea, odbojke (i muški i žene), plivanja, rukometa (u petak je Halil Jaganjac dobio tortu za 20. rođendan), streljaštva i triatlona.  
 
U petak je započeo i nogometni turnir, ali Hrvatska nema nogometaše u Tarragoni, nego tamo gdje je potrebnije - na SP-u u Rusiji. Pobjeda “vatrenih” nad Argentinom bila je glavna tema i uoči svečanog mimohoda u Tarragoni. 
 
 HOO/Vinko Knežević