Iako su Islanđani tek trebali odigrati utakmicu protiv Nigerije, Zlatko Dalić je odmah nakon pobjede nad Argentinom najavio da će protiv debitanta na SP-ima, našeg starog poznanika iz kvalifikacija, napraviti sve moguće promjene – piše Nikola Lipovac, novinar JL.
 
Naš izbornik je, dakle, prije nego se znalo hoće li naš dvoboj s Islanđanima odlučivati o prvome mjestu odlučio prigodu za nastup u Rusiji dati dosadašnjim pričuvama. Pravo nastupa nema samo Brozović zbog drugog žutog kartona zarađenog u nadoknadi, a potpuno nova 11-orica ne mogu istrčati jer nam jedan nedostaje - Nikola Kalinić. Dakle, netko od napadača morat će startati protiv ‘vikinga’, ovisno hoće li Kramarić u špicu, no kako Mandžukić ima žuti karton, pretpostavljamo da će ponovno zaigrati Ivan Perišić.
 
ZAMJENE ZA 10 POZICIJA
 
Podsjećamo, osim Mandže, po jedan žuti karton iz prva dva kola imaju Rakitić (Nigerija) te Rebić i Vrsaljko (Argentina). Pauzira se nakon dvije javne opomene, a tek za eventualni polufinale kartoni se brišu, što znači da svi naši kartonirani igrači riskiraju da, budu li ponovno opomenuti u osmini finala, propuste četvrtfinale. No, o tom potom...
 
Kao što je poznato, Dalić u kadru ima zamjene za sve pozicije u momčadi, osim za klasičnog centarfora. Za vratara čak dvojicu, no jasno je da će braniti Lovre Kalinić, a Dominik Livaković čekati priliku s klupe. Zadnja linija trebala bi glasiti Jedvaj, Ćorluka, Ćaleta-Car, Pivarić, svi osim Duje su već igrali protiv Islanđana i pobjeđivali ih, to zapravo uopće nije “druga postava” naše obrane. Nadalje, umjesto Brozovića, Modrića i Rakitića u sredinu će ući Badelj, Kovačić i Bradarić, vjerojatno s Kovačićem kao polušpicom, dakle bit će to opet 4-2-3-1. I što se napada tiče, na desno krilo išao bi Marko Pjaca, na lijevom ostao Ivan Perišić, a u vrhu bi bio Andrej Kramarić. Može i Kramarić lijevo kao u Hoffenheimu i po ulasku protiv Argentine, može Pjaca u špicu kao u završnici s Nigerijom, a Perišić desno, mogu se svi rotirati...
 
Dok ovo pišemo ne znamo liječnički izvještaj, osim da je Rebić izašao zbog ozljede, no dobili su puno udaraca i ostali naši igrači (da ne bude zabune, i uzvraćali su, nisu ustuknuli), tek nakon subotnjeg treninga moći će se s većom sigurnošću špekulirati tko će biti fit i što točno smjera Dalić.
 
JAKI ZA POBJEDU
 
Čak i da naš izbornik doista postavi momčad s desetoricom novih u odnosu na Argentinu, bit će Hrvatska dovoljno jaka ne samo da ne izgubi, nego da ostvari i treću pobjedu, također bez primljenoga gola.
 
Ne bi ‘vatrenima’ bilo prvi put da s gotovo potpuno novom postavom u trećem kolu ostvare pobjedu: uspjelo je to Slavenu Biliću na Euru 2008. protiv Poljske (1-0), kad je startao s devetoricom novih u odnosu na junake prethodnog trijumfa nad Njemačkom (2-1), a kombinirao je i Ante Čačić prije dvije godine u Francuskoj i ‘pričuve’ su uspjele nadvisiti Španjolsku (Nikola Kalinić strijelac za 1-1 i asistent Perišiću za 2-1!). ‘Ašipsao’ je samo ‘tata Ćiro’ 1996. protiv Portugala, kad se već na poluvremenu, pri 0-2, posuo pepelom i vratio u igru Šukera, Bobana i Asanovića...
 
U prva dva kola Dalić je koristio 15-oricu igrača, Kovačić je oba puta ulazio s klupe, Pjaca i Ćorluka po jednom, a Kramarić i Brozović su se izmijenili kao starteri i jokeri. Svoje prve minute tako očekuju vratar Kalinić te Jedvaj, Ćaleta-Car, Pivarić, Badelj i Bradarić, jedino strpljiv mora ostati naš treći čuvar mreže Livaković.
 
 PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Nikola Lipovac FOTO Reuters/Fabricio Bensch