'Hrvate je nemoguće ne zamijetiti, a naši dečki dosad se nisu nazabijali, ali to će se promijeniti protiv vas' – danske reprezentativke za portal 100posto www.100posto.hr
 
Hrvatska je suvereno prošla skupinu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i kao prva u skupini, s maksimalnim brojem bodova, otišla u osminu finale gdje nas čeka Danska. Danci su na Hrvatsku došli s pet bodova nakon pobjede nad Peruom (1-0) i dva remija s Australijom (1-1) i Francuskom (0-0). Osmina već znači ispadanje s natjecanja za onoga tko izgubi, a Hrvatska je u toj utakmici favorit. Zanimalo nas je kako Danci gledaju na okršaj s Hrvatskom i dosadašnji uspjeh njihove reprezentacije u Rusiji, a odgovore na ta pitanja potražili smo upravo u danskoj reprezentaciji.
 
Kapetanica hrvatske ženske nogometne reprezentacije Iva Landeka u švedskom Rosengardu igra s dvije reprezentativke Danske koje su na njen nagovor pristale podijeliti svoja razmišljanja s nama. Sanne Troelsgaard za Dansku je odigrala 120 utakmica i zabila 41 gol. 29-godišnja napadačica ističe kako je cijela država uz njene muške kolege na putu do finala. 
 
- Svi smo se nadali da će Danska proći dalje bez obzira na to što je grupa bila izuzetno teška. Atmosferu u državi nemoguće je opisati. Svi su uz ekipu i priča se samo o reprezentaciji. Mediji pišu kako imamo šanse ako dečki odigraju kako znaju, ali moramo imati respekta prema Hrvatskoj - rekla nam je Troelsgaard pa dodala:
 
- Hrvatska ima nekoliko svjetski poznatih igrača. Naravno i Danci su upoznati s njima. Jako poštujemo Hrvatsku zato što su dalje prošli s maksimalnim učinkom i odličnim rezultatima. Mi imamo Christiana Eriksena. On je danska klasa s golmanom Kasperom Schmeichelom. Mislim da nam je slabost to što nismo dali puno golova, ali dečki se bore jedan za drugog i svi vjerujemo u njih.
 
Za kraj je Troelsgaard prognozirala ishod susreta s Hrvatskom
 
- Nadam se da će Danska pobijediti i stvarno mislim da imamo šanse. Nismo davali puno golova, ali to će se promijeniti već protiv Hrvatske - uvjerena je reprezentativka Danske.
 
Njena suigračica u klubu i reprezentaciji Simone Boye Sorensen također se nada prolasku Danske, no ipak upozorava da je Hrvatska jača i da Danci nisu pokazali puno do sada. 26-godišnja obrambena igračica za Dansku je nastupila 47 puta i zabila četiri gola. 
 
- Mislim da je prvi cilj bio da dođemo do nokaut faze. Sada je odlična atmosfera u Danskoj. Sretni smo što su dečki uspjeli do osmine finala, ali nismo baš vidjeli neku dobru izvedbu pa smo razočarani igrom. No, i dalje smo presretni što su još uvijek na turniru. Mislim da Danci jako dobro poznaju Hrvatsku. Imate odlične igrače i do sada ste igrali odlično. Nemoguće je ne zamijetiti Hrvate!
 
Kao najveću snagu Sorensen također ističe Eriksena i Schmeichela, ali imaju Danci i mane. 
 
- Naš najbolji igrač definitivno je Christian Eriksen. Snaga naše ekipe je obrana na čelu s vratarom Casperom Schmeichelom. Baš su dobro igrali do sada. Što se mana slabosti tiče, ne stvaramo dovoljno prilika i slabo kontroliramo igru - kaže Sorensen pa dodaje
 
- Naravno da se nadam da će Danska proći, ali ako pogledamo dosadašnje nastupe Danske i Hrvatske, Hrvatska je favorit u ovoj utakmici. Mislim da i Danska ima šanse. Obično bolje igramo protiv dobrih ekipa kao što je Hrvatska, ali bit će jako teško. Trebat će nam puno sreće! - zaključila je Sorensen.
 
PRENOSIMO portal 100posto PIŠE Slaven Knežević FOTO Getty Images/Simone Boye na Instagramu