Osamnaesta sjednica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) pod predsjedavanjem čelnika Zlatka Mateše imala je 20 točaka dnevnog reda i zanimljivu raspravu već u drugoj točki - prijam novih članica HOO-a.
 
Hrvatski savez za obaranje ruke, koji je dobio i Matešine pohvale za dosadašnje djelovanje, zadovoljio je uvjete za prijam u punopravno članstvo. Hrvatski lacrosse savez (kontaktni sport, igra se na otvorenom lopticama i palicama s mrežicom na vrhu) i Hrvatski flydisc savez (sport nama poznatiji kao „frizbi“) ispunjavaju uvjete za privremeno članstvo, dok Hrvatski floorball savez (sport srodan hokeju na ledu i travi, igra se lopticom u dvorani), zbog nepostojećih aktivnosti, zasad ostaje bez prijama u HOO. Hrvatski petanque savez u osnivanju zatražio je izdvajanje iz Hrvatskog boćarskog saveza (HBS) i nastavak djelovanja u sklopu Hrvatskog saveza boćarskih sportova, ali to je u suprotnosti s nomenklaturom sportova HOO-a. Status će morati rješavati unutar HBS-a… Sve odluke Vijeća treba potvrditi i skupština HOO-a. 
 
I kriteriji kategorizacije sportaša, a ponajviše dobne granice, ponovno su bili tema za sadržajnu raspravu. Predsjednik HOO-a Mateša je ustvrdio:
 
- Vijeće HOO-a zato i postoji da se neke iznimke riješe ne dirajući sustav i Pravilnik o kategorizaciji, pa i Ustav se mijenja dvotrećinskom većinom…
 
Puno promjena je u razvojnim programima HOO-a, a za to su najzaslužniji predstavnici taekwondoa. U Razvojni program I. sa 1. lipnja uvršteni su taekwondaši(ce) Klara Kovač, Paško Božić, Kevin Češljar i Fran Radek te judašica Katarina Krišto. Za hrvačicu Ivu Gerić prihvaćeno je 75-postotno korištenje programa od 1. srpnja. U Razvojni program II/1. ušao je zamalo pa cijeli veslački osmerac. Sedmorica mladih veslača: Ivan Šarić, Nino Perišić, Goran Mahmutović, Frane Gabre, Luka Markulinčić, Mateo Stojšić i Jakov Bijelić korisnici su ovog programa od 1. lipnja. Četvero taekwondaša novi su korisnici Razvojnog programa III. od 1. lipnja: Kristina Beroš, Piero Marić, Marko Mutak i Hrvoje Šep. S istim statusom je i karatist Ivan Kvesić, dok je klizačkom paru Lana Petranović, Laudelino A. Souza  odobreno 75-postotno korištenje tog programa. Taekwondaška pojačanja doživio je i Olimpijski program Tokio 2020. - Bruna Vuletić (od 1. svibnja) te Lovre Brečić i Toni Kanaet (od 1. lipnja). Taj status je sa 30. travnja 2018. prestao Ani Zaninović (umjesto nje uvrštena je Bruna Vuletić). Obogaćena je i lista trenera čiji rad sufinancira HOO-a. Umjesto Vladimira Arlovića (boks) u kvalitetne trenere sa 1. lipnja uvršten je legendarni Željko Mavrović, a s istim je nadnevkom umjesto Davora Lukića (hrvanje) uvršten Nikola Starčević. Na zahtjev Hrvatskog taekwondo saveza, Martin Erdeljac (trener Ive Radoš) postao je članom skupine kvalitetnih trenera.
 
HOO je prihvatio nematerijalno pokroviteljstvo nekoliko sportskih događaja u organizaciji Hrvatskog ragbijaškog saveza u travnju 2019., kao i domaćinstvo Hrvatskog hokejskog saveza EP-u juniorki u Svetom Ivanu Zelini. Potonji Savez dobio je i pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo ruskog hokejaša (na travi) Aleksandra Likova.
 
Izvješće Komercijalne revizije, tvrtke Interexpert d.o.o., o financijskom poslovanju HOO-a bez ijedne je primjedbe.
 
 HOO/Vinko Knežević FOTO/arhiva HOO