Monografija Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola (2007. – 2017.) kronološki, opisuje iznimnu epohu u 110-godišnjoj povijesti hrvatskog vaterpola, a medalje koje su osvojili hrvatski vaterpolisti sada mogu stajati i na vašim policama kao dio naslovnice knjige koja se nalazi u ponudi Školske knjige.
 
U 10 zlatnih godina Hrvatska i njezini najbolji vaterpolisti osvojili su 17 medalja na velikim natjecanjima, dva su puta bili prvaci svijeta, jednom prvaci Europe, a igrali su i dva olimpijska finala, od kojih je jedno ovjenčano zlatom. Riječ o nesvakidašnjem uspjehu velike međunarodne vrijednosti i prepoznatljivosti s kojim se svaki stanovnik Hrvatske može ponositi i poistovjetiti.
 
- Deset godina koje nisu bile samo san iako se katkad tako činilo, baš kao što ni ove stranice ukoričene u Zlatno desetljeće nisu plod mašte, plod pustih želja, ni izvrtanje činjenica i podataka. Dapače, sport je kao malo koja društvena djelatnost vrlo egzaktan. Poput matematike. Brojke se u sportu, kada su ostvarene, dosegnute, bilo da je riječ o broju golova bilo o mjestu na tablici, više ne mogu mijenjati. Ostaju za sva vremena. Kao svjedočanstvo o ljudima koji su ih ostvarili. A u desetljeću koje ostavljamo za sobom stotine su brojki – najavio je u knjizi izvršni direktor HVS-a i proslavljeni vaterpolista Perica Bukić.
 
Na samoj promociji knjige održanoj u Školskoj knjizi okupili su se mnogi uglednici koji su se zajedno s aktualnim Svjetskim prvacima Barakudama prisjetili svih uspjeha koji su omogući vijorenje hrvatskog barjaka na tronu najuspješnijih. 
 
- Razdoblje između dvaju naslova svjetskih prvaka od Melbournea 2007. do Budimpešte 2017., u kojem je osvojeno i londonsko olimpijsko zlato te srebro u Riju, uistinu zaslužuje istaknuto mjesto u analima hrvatskog vaterpola i sporta uopće. Više od 30 osvojenih medalja u svim dobnim kategorijama divljenja je vrijedna trofejna kolekcija – rekao je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a 
 
Hrvatskim vaterpolistima čestitati je došao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, kao i mnogi prijatelji vaterpola poput Gorana Karana, Željka Mavrovića i Filipa Hrgovića.
 
- Pet je prstiju na svakoj ruci, svaki ima posebnu ulogu, slični su, a opet različiti. No, kada se tih pet prstiju ujedini, kada se stisnu u šaku, postaju nepobjedivi. Šaka simbolizira čvrstoću, neprobojnost, snagu i zajedništvo. Upravo smo to mi postigli u hrvatskom vaterpolu. Ovdje su i Zagreb, i Dubrovnik, ali i Split, i Rijeka, i Šibenik... – ponosno ističe predsjednik HVS-a Predraga Sloboda
 
IZVOR Hrvatski vaterpolski savez www.hvs.hr