U svom petom nastupu na svjetskim nogometnim prvenstvima reprezentacija Hrvatske je po drugi puta u povijesti izborila mjesto u polufinalu pobijedivši u subotnjem četvrtfinalu odigranom u Sočiju reprezentaciju Rusije boljim izvođenjem jedanaesteraca, nakon što je u osnovnih 90 minuta rezultat bio 1-1, poslije produžetka 2-2, a nakon izvođenja 11-eraca 4-3 za Hrvatsku.
 
Hrvatska je ispisala povijest! Vatreni su u polufinalu Svjetskog prvenstva! Nakon 20 godina. Ova generacija je uspjela u još jednoj dramatičnoj, šokantnoj utakmici na jedanaesterce izbaciti domaćina Rusiju! Veselite se, napijte se, uživajte... Bravo, bravo, majstori! Čudo ste, čudo svjetsko, kakva prekrasna priča. A sad Englezi! Možemo mi i njih, možemo mi sve do finala, ovo je čudesna generacija kojoj se u Rusiji vratilo se. Zasluženo.
 
Nakon plasmana Hrvatske u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva pred kamere HRT-a izašao je Zlatko Dalić.
 
Pun emocija u prvoj izjavi nakon dramatične pobjede protiv Rusije rekao je: 
- Uvijek imamo težak put, mene prati težak put. Čestitke dečkima za sve što su napravili. Moramo biti ponosni, svi mi ovdje i ljudi u Hrvatskoj - rekao je Dalić.
 
Upitan je jesu li ga Rusi nečim iznenadili? 
- Znali smo njihov način igre. Prvo poluvrijeme nije bilo dobro zbog preskakanja igre. Nismo imali ritma. Drugo poluvrijeme je bilo dobro.
 
Sada polufinale i Engleska? 
- Mi hodamo po Rusiji, bilo bi šteta da ne vidimo i Moskvu.
 
 IZVOR Sportske novosti FOTO/SN ilustracija