Pripremajući se treću regatu Svjetskog kupa, koja je na rasporedu sljedećeg vikenda u švicarskom Luzernu, braća Sinković pobijedila su na najstarijoj svjetskoj veslačkoj utrci – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
Na putu do finala Sinkovići su eliminirali dvije engleske posade. Najprije Palmera i Pusinellija (za tri dužine čamca), a potom Glenistera i Rossitera (za dvije dužine i tri četvrtine čamca). U finalu su također bili vrlo uvjerljivi, ovaj put protiv Australaca Wattsa i Widdicombea, koji su bolje startali, ali su na sredini staze posustali ne mogavši pratiti ritam hrvatskog torpednog dvojca bez kormilara.
 
Henley Royal Regatta vozi se Temzom, a specifična je ne samo po tome što se odvija na rijeci nego i što je riječ o nizu nokaut utrka samo dviju posada pa gledatelji u jednom danu pogledaju i do 90 utrka. 
 
Prva kraljevska regata održana je još 1839. kao jednodnevna sportska priredba. Već 1886. produžena je na tri dana, a 1906. i na četvrti dan. Nakon 147 godina od prve utrke, regata je postalo petodnevno veslačko događanje. 
 
Ova priredba jedna je od rijetkih u svijetu sporta koja se održava bez financijske pomoći sponzora bez obzira na to što njena organizacija stoji tri milijuna funti.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO Srđan Ilić/Pixsell