Hrvatska nogometna reprezentacija u srijedu od 20.00 sati na moskovskom Lužnjikiju pred 80.000 gledatelja igra polufinale Svjetskog prvenstva, a suparnik joj je Engleska. Reprezentacija koja je u usponu, prepuna mladih igrača i koja se nakon 1990. godine opet našla u polufinalu SP-a. O toj za Hrvate povijesnoj utakmici razgovarali smo s urednikom sporta u tabloidu The Sunu Martinom Liptonom – piše Silvijo Škrlec, novinar T-portala.
 
S Otoka i iz engleskih medija stižu podcjenjivačke, možemo reći i bahate izjave, poput onih iz uglednog Timesa. 'Pokopali smo duhove i ponovno naučili voljeti svoju momčad i sad nam dovedite Hrvatsku', naslov je kolumne u londonskom Timesu koji je u nekoliko natuknica ovako predstavio Hrvatsku i usporedio je s Engleskom:  
 
'Populacija - nešto preko četiri milijuna u usporedbi s 53 milijuna u Engleskoj. Ozbiljno su nadmašeni. Fifin renking - oni su 20., a Engleska na 12. mjestu, pa što onda može poći po zlu? Poznati Hrvati - možemo li o tome poslije? Najpoznatiji izum - kravata. Da, Hrvati su izmislili kravatu - onakvu kakvu na utakmicama nosi Gareth Southgate. Veliki ili mali? Hum, na sjeverozapadu Hrvatske, službeno je mjesto s najmanjom populacijom na svijetu, koje je u jednom trenutku imalo 17 stanovnika. Pokušajte od njih sastaviti dvije nogometne momčadi', napisali su na portalu Timesa.
 
Naravno, očekivali smo da će i urednik sporta u visokotiražnom tabloidu The Sunu, Martin Lipton, nastaviti u istom tonu, ali na upit kakav rezultat očekuje u srijedu i tko će izboriti finale, ostavio nas je bez teksta. 
- Pa kako - tko? Hrvatska! Pobijedit će u raspucavanju penala - bio je prvi njegov odgovor, na što smo ga pogledali s upitnikom.
 
Reagirale su i njegove kolege, rekavši kako je on vječiti pesimist, ali dao nam je dodatno obrazloženje. 
 
- No ako utakmica stigne do penala, a i vaša je reprezentacija napokon upisala prvu takvu pobjedu na svjetskim prvenstvima, možda se ipak dogodi čudo? 
 
- Ma, te priče o čudima i naslovima svjetskih prvaka slušam još otkad sam bio dijete. I nikad se ništa nije dogodilo, pa tako neće ni sada.
 
Tko je najbolji, a tko najgori igrač u engleskoj reprezentaciji?
 - To je vrlo jasno. Harry Kane je top igrač, koji nas vuče već jako dugo. A najgori je Ashley Young, igrač koji je u prvom sastavu, iako iskreno ne znam zašto.
 
OK, ali izbornik Gareth Southgate radi dobar posao? 
- On je odlično rješenje. Došao je nakon Allardycea i sjajno posložio momčad. Imamo puno mladih odličnih igrača, ali nedostaje nam jedan pravi vezni. I znate zašto mislim da će Hrvatska proći? Pa pogledajte kakve igrače imate: Modrić, Rakitić, Mandžukić, Perišić...
 
Znači, Henderson ne može stati u rečenicu s Modrićem? 
- Bilo bi nezgodno uspoređivati ga s Modrićem. Jer takvog igrača nema nitko. No Henderson je jako borben, hrabar i spreman je 'potući' se sa svima. Ipak, nije tehnički toliko moćan kao Modrić.
 
Je li vratar Jordan Pickard možda još jedna slabija karika u engleskoj momčadi? 
- Ni govora! Mlad je, ali već sada je pokazao da je zasluženo naš prvi golman. I on je izbor Southgatea, koji se potrudio pomladiti momčad. Imamo veliku perspektivu, ali mislim da je nećemo oploditi na ovom prvenstvu.
 
Za kraj, kolega Lipton otkrio nam je i početnih 11 Engleske, a to su: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippler, Henderson, Young - Lingard, Dele Alli - Sterling, Kane.
 
Još ako se pokaže kao dobar prognozer, razveselit će milijune Hrvata u domovini i inozemstvu. Njih puno više od četiri milijuna...
 
PRENOSIMO www.tportal.hr PIŠE Silvijo Škrlec FOTO Cropix/MontažaTom Dubravec