Doznali smo tužnu vijest. U noći sa subote na nedjelju umro je legendarni bivši hrvatski stolnotenisač Dragutin Šurbek. Napustio nas je u 72. godini života.
 
Riječ je o igraču koji je obilježio praktički tri desetljeća europskog i svjetskog stolnog tenisa, bivšem europskom prvaku i svjetskom prvaku u pojedinačnoj, odnosno konkurenciji parova. Šurbek je osvajač 36 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima! Stolnotenisač koji se uzdigao svojim igračkim kvalitetama, rezultatima, pojavom i ličnošću u besmrtne zvijezde hrvatskog sporta. Šurba je obogatio i oplemenio stolotenisku igru. Posjedovao je neutaženi apetit za vježbanjem i usavršavanjem.
 
Dragutin Šurbek rođen je 8. kolovoza 1946. u Zagrebu, u radničkoj obitelji na Trnju. Počeo je igrati pingić u osnovnoj školi, pa onda na Ribnjaku, da bi nastavio u klubu Poštar. Godine 1964. postao je reprezentativac i malo iza toga završio je u najjačem zagrebačkom klubu Zagrebu, koji je kasnije promijenio ime u GSTK Vjesnik Zagreb.
 
Iz Lyona 1968. anonimni Dragutin Šurbek 'isplivao' je s pobjedničkim peharom i vratio se u Zagreb s naslovom pojedinačnog europskog prvaka! Poslije su zaredale pobjede na brojnim međunarodnim turnirima na svim kontinentima. Trijumfirao je 112 puta, 42 puta je bio pobjednik u singlu, 32 puta u muškim parovima, četiri puta u mješovitim parovima i 34 puta u momčadskim natjecanjima. Čudesna bilanca. Svakako najveći hrvatski kovač medalja.
 
Šurbek, brojke 
 
* 36 medalja ukupno osvojio je na svjetskim i europskim prvenstvima
* 14 medalja osvojio je na svjetskim prvenstvima - 2 zlatne, 2 srebrne i 10 brončanih
* 22 medalje osvojio je na europskim prvenstvima - 5 zlatnih, 5 srebrnih i 12 brončanih
* 518 nastupa skupio je za reprezentaciju i po tome je neslužbeni svjetski rekorder (503 za Jugoslaviju i 15 za Hrvatsku
* 122 uzastopne pobjede ostvarila je Vjesnikova slavna momčad Šurbek, Čordaš i Stipančić s trenerom Vukušićem, od lipnja 1971. do svibnja 1975. nisu izgubitili niti jednu službenu utakmicu
 
 IZVOR Sportske novosti FOTO Damir Krajač/CROPIX