Hrvatski gluhi rukometaši po drugi puta postali su prvaci svijeta, nakon što su na Svjetskom prvenstvu u rukometu za gluhe u brazilskom gradu Caxias do Sul pokazali izuzetnu dominaciju i tako još jednom potvrdili da im u svijetu zaista nema ravnih – uz dva svjetska zlata, imaju i čak četiri olimpijska zlatna odličja.
 
Između vratnica, pak, opet je briljirao Karlovčanin Dean Šagovac koji je proglašen za najboljeg vratara prvenstva, tako i za – najboljeg vratara svijeta u ovoj konkurenciji. Još jedan hrvatski reprezentativac, Tomislav Bošnjak, proglašen je, pak, za najboljeg igrača prvenstva.
 
O dominaciji hrvatske reprezentacije najbolje govore rezultati – u skupini su svladali Rusiju sa 36:22, Ekvador 36:14 i Kamerun 47:16, u polufinalu je “pao” domaćin Brazil sa 37:15, a u finalu je na red još jednom došla Rusija, koja je ovog puta pružila nešto bolji otpor, ali to je bilo dovoljno tek za nešto časniji poraz – 29:22.
 
Spomenimo i sve svjetske prvake – pod vodstvom izbornika Marija Sirotića do zlatne medalje su došli Marko Prošenski, Antonio Rozić, Ilija Perak, Oliver Lušić, Kristijan Živković, Dominik Žmirić, Tomislav Bošnjak, Pero Jukić, Mario Bašić, Bojan Crnojević, Teo Glumac, Ivan Pajić, Mateo Perak, Dean Šagovac, Nemanja Damjanić, Marjan Turković i Vedran Jakovljević. Uz njih treba spomenuti i pomoćnog i kondicijskog trenera Jakova Previšića, fizioterapeuta Marinka Smolčića i prevoditelja znakovnog jezika Marija Lušića.
 
 PRENOSIMO Kaportal/KAŠonline www.kaportal.rtl.hr PIŠE Darko Lisac