Od 2. do 12. kolovoza Aarhus je domaćin SP-a za sve olimpijske klase. Natjecanje ujedno nosi prve norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Hrvatsku predstavlja 16 jedriličara u 8 disciplina, mahom su već svi otputovali za Dansku. U Aarhusu će nastupiti oko 1200 jedriličara i jedriličarki.
 
Dvije godine nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje je Hrvatska u jedrenju polučila povijesne uspjehe i osvojila zlato (Šime Fantela i Igor Marenić, klasa 470) i srebro (Tonči Stipanović, Laser), krema svjetskog jedrenja u olimpijskim disciplinama okuplja se na najvećoj regati ususret OI. Svjetsko prvenstvo svih olimpijskih klasa na istom mjestu istovremeno održava se samo jednom u četverogodišnjem ciklusu, inače svaka disciplina ima samostalna prvenstva na odvojenim lokacijama. Službena premjeravanja opreme i prijave sudionika počinju 30. srpnja, prvi dan jedrenja je 2. kolovoza, zadnji 12. kolovoza. Na startnim listama je oko 1200 jedriličara i jedriličarki, prema neslužbenim informacijama iz oko 100 zemalja, s praktički svih kontinenata. 
 
Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. u jedrenju može nastupiti 350 sportaša u deset disciplina. SP Aarhus nosi 40 posto normi, odnosno 101 mjesto. Sustav kvalifikacija u jedrenju za Rio de Janeiro prvi put je uveo kontinentalne kvote, što je za Europu značilo nešto manje mjesta nego prije. Kontinentalni sustav vrijedi i za Tokio, jedino izlučno natjecanje na kojem se ne gledaju kontinenti je upravo SP u Danskoj. Ako pojedini jedriličar se plasira unutar zadane kvote u svojoj disciplini ostvarit će normu za svoju zemlju bez obzira s kojeg je kontinenta. Kontinentalne kvote primjenjivat će se iduće dvije godine. Pojedinačna svjetska prvenstva 2019. nose 61 mjesto za Tokio, preostalih 68 dijelit će se na kontinentalnim izlučnim natjecanjima, za Europu će to biti regate Svjetskog kupa 2020. ili Španjolska ili Francuska. Konačan popis od 350 jedriličara, sudionika OI Tokio 2020. znat će se 1. lipnja 2020. Kvote uključuju i dvočlane posade, 350 je broj pojedinačnih sportaša.
 
Kvote Aarhus 2018. po disciplinama u kojima konkuriraju CRO jedra: Laser 14, Laser Radial 18, Finn 8, 49er 8, 49er FX 8, RS:X m 10, RS:X ž 11.
 
Od Olimpijskih igara u Rio de Janeiru štošta se promijenilo u hrvatskoj reprezentaciji. Na regatnim poljima olimpijskih disciplina više nema Ivana Kljakovića Gašpića, Tine Mihelić, Pavla Kostova, Petra Cupaća. Razišli su se Šime Fantela i Igor Marenić, Šime je krenuo u novi projekt, 49er s bratom Mihovilom Fantelom, koji je prethodno odradio olimpijski ciklus na dasci RS:X. Novu flokisticu ima u 49er FXu Enia Ninčević, olimpijka iz klase 470 u Londonu 2012., koju je ozljeda prošle flokistice zaustavila na putu za Rio. Nova partnerica joj je Mihaela de Micheli Vitturi. Potpuno novo lice je mlada Palma Čargo u ženskoj konkurenciji daske RS:X, koja je na netom završenom Svjetskom juniorskom prvenstvu do 19 godina zauzela izvrsno četvrto mjesto. Hrvatska nikad nije imala daskašicu na regatnim poljima olimpijskih klasa. U Laseru u Aarhusu Tonči Stipanović, Filip Jurišić i Alec Cvinar. Laser je svakako disciplina u kojoj sigurno možemo računati na mjesto u Tokiju, a s obzirom na to da može nastupiti samo jedan jedriličar, bit će zanimljivo vidjeti ogled dugogodišnjih sparing partnera Stipanovića i Jurišića. U Finnu normu napadaju Nenad Bugarin, Milan Vujasinović i Josip Olujić, u Laser Radialu svjetska juniorska viceprvakinja 2016. Sandra Lulić, Anđela de Micheli Vitturi, Karla Šavar, na muškoj dasci trostruki olimpijac Luka Mratović. Uz deset olimpijskih disciplina u Aarhusu se jedri i na dasci sa zmajem, po još jedno vrijedno odličje ide Martin Dolenc.
 
IZVOR HJS Press FOTO/EPA