Nije tajna da francuski obožavatelji utrke pa i mediji u zemlji nisu najveći obožavatelji Froomea i tima Sky, a otkad su se uz taj tim počele povezivati optužbe za doping, nisu dobili pljesak dobrodošlice na mnogim rutama Tour de Francea - piše Katarina Kušec, novinarka VL.
 
Najprestižnija, najiščekivanija i najteža biciklistička utka na svijetu Tour de France (TDF) gotovo ne može proći bez ružnih incidenata. Iznimke nije bilo ni ove godine... Osim što su vozači uživali u krajoliku Francuske i testirali svoje mogućnosti, a najbolje se sada u tome snašao Britanac Geraint Thomas koji je ukupni pobjednik, svašta su i doživjeli. Svaki TDF priča je za sebe, no na svakom se očekuju iste stvari. Nije tajna da francuski obožavatelji utrke pa i mediji u zemlji nisu najveći obožavatelji Froomea i tima Sky, a otkad su se uz taj tim počele povezivati optužbe za doping, nisu dobili pljesak dobrodošlice na mnogim rutama Tour de Francea.
 
FROOME NA PIKU
 
Zanimljivo je kako je ovogodišnji pobjednik također član tima Sky i to je šesta pobjeda nekog od biciklista te momčadi u posljednjih sedam godina na Touru (nakon pobjeda Bradleyja Wigginsa 2012. i Chrisa Froomea 2013., 2015., 2016., 2017.). No, navijači nisu na piku imali Thomasa, nego Froomea... Naime, iako vozači na velikom Touru doživljavaju mnogo ružnih stvari, uvijek se ponovno vraćaju. Većini biciklista nije teško prevaliti silne kilometre, točnije njih 3,351, već zaobići navijače koji ih neprestano ometaju. Jedan od najboljih vozača Chris Froome često je na meti gledatelja, a i ove je godine, osim s konkurencijom, vodio borbu s njima. Već su pljuvali na njega i pokazivali mu stražnjicu, a sada je i doživio fizički napad. Naime, gledatelj je u jednoj etapi nasrnuo na njega tijekom vožnje te ga odgurnuo. Izvještaji navode da je muškarac koji ga je napao uhićen.
 
– Moramo vratiti mir i poštivati sve vozače – rekao je direktor utrke Christian Prudhomme.
 
– Uspon na Alpe d’Huez bio je vrlo neugodan. Vozači i prvaci Toura očito moraju dobiti poštovanje, kao i većina javnosti. Uz cestu je bilo vrlo mirno 10 dana, sa samo nekoliko plakata protiv Froomea i tima Sky, ali u jednom udarcu sve se vratilo – zaključio je.
 
A oglasio se i sam Froome.
 
– Mislim da su organizatori pokušali poduzeti nekoliko posebnih sigurnosnih mjera kako bi zaustavili takve stvari. Nikome ne trebaju situacije kada navijači dodiruju i ometaju vozače koji čine sve da bi se uspjeli koncentrirati i voziti. To nije prihvatljivo. Gurali su me u više navrata, ali sam srećom ostao na biciklu. Mislim da bi se u vezi toga trebale poduzeti dodatne mjere – rekao je Chris nakon incidenta.
 
FARMERI BLOKIRALI CESTU
 
Osim što su navijači ove godine odlučili blokirati Froomea, odlučili su i ostale... Farmeri su na 16. etapi utrke na cestu postavili bale sijena zbog kašnjenja financijskih poticaja. Policija ih je morala tjerati sa suzavcem, a na kraju je i utrka prekinuta na 15-ak minuta jer je suzavac prouzročio probleme i biciklistima. Bilo kako bilo,Tour de France ionako je poznat je po mnogim incidentima, ali i jačini. Vozači testiraju granice izdržljivosti. Svi tamo žrtvuju svoja tijela kako bi dobili priliku ući u povijest. No ne završe sve priče sretno. Primjerice, naš jedini predstavnik Krijstijan Đurasek nije se proslavio, no zato je sretno završila Thomasova priča.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Katarina Kušec FOTO Reuters/Pixsell