Braća Valent i Martin Sinković osvojili su naslov europskih prvaka u dvojcu bez kormilara na Europskome prvenstvu u veslanju u Glasgowu. U velikom finalu nove im discipline zasluženo su pobijedili Francuze!
 
Hrvatski dvojac je pobijedio u vremenu od 6:26.42 minuta, ispred francuske braće Valentina i Thephilea Onfroya (6:27.40) i Rumunja Vasilea Cozmiuca i Cipriana Tudose (6:29.39).
 
Sinkovići su u prvih 500 metara bili treći iza Francuza i Rumunja, a takav je bio poredak i na polovici staze. Sinkovići su na 1500 metara prestigli Rumunje i sasvim se približili vodećim Francuzima, da bi u samoj završnici Valent i Martin povećali ritam i došli do prvog zlata u novoj disciplini.
 
Nakon što su godinama dominirali u dvojcu na pariće, Sinkovići su se prošle godine prebacili u sasvim novu diciplinu. U dvojcu bez kormilara lani su osvojili svjetsko srebro iza Talijana, a u Glasgowu su došli i do naslova.
 
Prve izjave nakon osvajanja naslova europskih prvaka u dvojcu bez kormilara dali su braća Valent i Martin Sinković. 
 
- Mislim da može to još puno bolje, ali zlato je tu. Francuzi su bili brži u prvom dijelu, a Srbi i Rumunji su nas vodili što nije bio slučaj u polufinalu. Mislim da nismo dobro odveslali taj prvi dio i na tome moramo raditi za Svjetsko prvenstvo. Ipak, tu je prva velika medalja u dvojcu što je velika stvar. Nadam se da će tako biti i na svjetskom prvenstvu - rekao je Martin, prenosi HRT.
 
Nadovezao se Valent: 
- Kako je brat i rekao, nismo krenuli najbolje u ovu trku, ali borili smo se i išli do kraja na glavu i na kraju uspjeli pobijediti. Što je i najvažnije.
 
Tvrdi da za osvajanje svjetskog zlata moraju još bolje. 
- Moramo ispraviti neke greškice ako želimo biti svjetski prvaci. Tako da nam sad slijedi ono najteže, pripreme. Idemo s guštom to odraditi.
 
Izvor HINA i SN Foto REUTERS Patrick Smith