U najvećem gradu Škotske, Glasgowu, od četvrtka 9. kolovoza na rasporedu je Europsko prvenstvo u sportskoj gimnastici za muškarce. Hrvatsku će u seniorskoj konkurenciji predstavljati četvorica gimnastičara – Filip Ude, Robert Seligman, Anton Kovačević i Jakov Vlahek.
 
Svih četvero hrvatskih gimnastičara nastupit će u višeboju i pokušati izboriti ekipno finale te pojedinačna finala u višeboju, ali i na pojedinim spravama. Kod Filipa Udea, Roberta Seligmana i Jakova Vlaheka primarna sprava bit će konj s hvataljkama, dok će kod Antona Kovačevića to biti preča.
 
– Potpuno sam spreman fizički i psihički. Vježbu startne ocjene 6.1 stabilno odrađujem na treninzima i očekujem da, ukoliko sve bude išlo po planu, bez većih problema uđem u finale, a potom se u finalu, uz malo sportske sreće, domognem i postolja, kao i prije deset godina u Lausanni. Nakon pobjede na prvenstvu Hrvatske i srebra na Mediteranskim igrama, u odličnoj sam formi i želim uspješno nastaviti natjecateljsku sezonu – nestrpljiv je uoči svog nastupa na Euru Robert Seligman.
 
Osim Seligmana, na svoj je nastup na konju s hvataljkama spreman i osvajač srebrne medalje s Olimpijskih igara u Pekingu 2008., Filip Ude.
 
– Dobro sam trenirao, fizički sam spreman i samo glavu treba posložiti i sve bi trebalo biti OK. Cilj mi je da u kvalifikacijama odradim vježbu startne ocjene 6.1 kao na treningu, niti bolje, niti lošije, i bit ću zadovoljan – iskren je Ude.
 
Najmlađi naš adut na konju s hvataljkama bit će 20-godišnji Jakov Vlahek.
 
– Radit ću višeboj, ali fokusiran sam na konja. Idem početnu ocjenu 5.9. To je najteže što sam ikad napravio i prvi put ću se sad s tim natjecati. Nemam što kalkulirati na Europskom. Moram ići na nož! Ili jesi, ili nisi… Ne fokusiram se na neki rezultat, nego više na svoju izvedbu. Želim napraviti svoju vježbu najbolje što mogu i pokazati se u najboljem svjetlu, onda mislim da će rezultat kasnije doći sam od sebe… Tako da… nije mi u fokusu neko finale, medalja, nego da napravim to što trebam kako spada.
 
Svjetski prvak na preči, Tin Srbić, zbog ozljede ramena morao je otkazati svoj nastup na Europskom prvenstvu, pa tako Anton Kovačević ostaje jedina hrvatska uzdanica na toj spravi.
 
– Očekujem da ću na Europskom prvenstvu pokazati svoju najbolju izvedbu na preči. Pripremam vježbu sa startnom ocjenom 6.1. Na svjetskim kupovima ove godine išao sam s lakšim vježbama zbog ozljede ramena tako da će mi ovo biti super izazov. Veselim se natjecanju i uvjeren sam u dobar nastup – optimističan je Kovačević.
 
Osim četvorice seniorskih reprezentativaca, Hrvatska će na Europskom prvenstvu imati i predstavnike u juniorskoj konkurenciji. U Glasgowu će nastupiti četiri mlada gimnastičara – Mauro Nemčanin, Borna Matić, Marko Sambolec i Mateo Žugec.
 
IZVOR www.hgs.hr FOTO/arhiva HGS