Završeno je 15. Svjetsko sveučilišno veslačko prvenstvo u Šangaju (Kina), a sve četiri hrvatske posade upisale su se među deset najboljih na planeti – piše Marijan Bakić, novinar – urednik Kaportal/KAŠonline.
 
Naša rezultatski najuspješnija posada na ovoj svjetskoj smotri bio je četverac bez kormilara u sastavu: Marko Križmančić, Lovro Anzulović, Petar Talijić i Mihalel GIrotto, koji su su svoj nastup završili kao 5. na svijetu iza Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Švicarske i Kanade, a ispred SAD-a.
 
U vrlo teškoj konkurenciji (Italija, SAD, UK, Njemačka…), na drugom kraju zemaljske kugle, uz nesnosnu vrućinu i vlagu te povremeno i veliku kišu, ali uz snažnu želju i borbu, hrvatski su studenti – sportaši redom izborili B, odnosno A finala. Drugo mjesto u B finalu, odnosno ukupno 8. mjesto na prvenstvu, osvojio je Karlovčanin Dominik Šutalo u samcu, dok su 9. mjesta, odnosno treći u B finalu, pripala hrvatskim dvojcima – braći Luki i Marku Papu u dvojcu na pariće za lake seniore, te Lovru Banoviću i Marku Ukropinu u dvojcu bez.
 
– Rezultatom sam više nego zadovoljan, ukupno sam 8 od 15 prijavljenih posada. Cijelu sam sezonu veslao u dvojcu na pariće i imao vrlo malo vremena za pripremu u samcu te je zbog toga bilo teško uhvatiti neki bolji rezultat. Postavio sam i svoj novi osobni rekord u samcu (7:19) što mi je pokazatelj dobre forme. Samnom je kao trener bio Mićo Mikulić – kazao nam je Šutalo.
 
Šutalu je na službenoj svečanosti otvaranja Svjetskog sveučilišnog veslačkog prvenstva pripala čast nošenja hrvatskoga stijega.
 
Prvenstvo će biti službeno zatvoreno svečanom ceremonijom, koja je za Lijepu Našu posebno važna, jer će se na njoj upriličiti svečano preuzimanje zastave FISU – International University Sport, koju će Hrvatski akademski sportski savez (HASS) preuzeti kao domaćin idućeg izdanja ove velike svjetske smotre, a koja će se održati u Zagrebu 2020. godine.
 
PRENOSIMO www.kaportal.rtl.hr Kaportal/KAŠonline PIŠE Marijan Bakić FOTO/privatna arhiva