Zadar Basketball Tournament dosad je okupljao ponajbolje što ima europska klupska košarka, a ove se godine širi i na - Kinu. Liaoning Flying Leopards, prvaci lige koju prati čak 400 milijuna ljudi, dolaze na zadarski turnir da bi odmjerili snage s europskim košarkaškim velikanima.
 
Zahvaljujući TV-prijenosu utakmica, Hrvatska ima mogućnost za dosad neviđenu turističku promociju na kineskom tržištu koje čini više od milijardu ljudi.
 
IMAJU NBA IGRAČE
 
Letećim leopardima ovo će biti prvi nastup na tlu Europe, a zbog turnira koji se od 20. do 23. rujna održava na Višnjiku otkazali su nastup u Azijskoj ligi prvaka, koju FIBA Asia organizira od 1981. godine. Wang Hong, glasnogovornik prvaka kineske CBA lige, ovaj je tjedan kineskim medijima potvrdio nastup na petom izdanju zadarskog turnira, a sportski portali u Kini ovoj su vijesti dali veliku pažnju, pohvalili su se iz organizacije zadarskog turnira.
 
Dolasku prvog kineskog košarkaškog kluba u Hrvatsku prethodio je posjet kineske delegacije predvođene direktorom CBA lige Zhang Xiongom. Oni su u Hrvatsku stigli na poziv profesora Damira Knjaza s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te organizatorice Zadar Basketball Tournamenta Zdenke Zrilić.
 
Trenutno je šest Liaoningovih košarkaša na pripremama reprezentacije Kine, koja sljedeći tjedan igra dva turnira. Ostaje još nepoznanica hoće li se produžiti ugovori američkim igračima ili će vodstvo najboljeg košarkaškog kluba u Kini potražiti druga rješenja. S obzirom na igru u prošloj sezoni, velika je vjerojatnost da ćemo Brandona Bassa (Oklahoma, Dallas, Orlando, Boston, Lakers, Clippersi i Lestera Hudsona (Boston, Memphis, Washington, Cleveland, Clippers) gledati u rujnu na Višnjiku.
 
Chinese Basketball Association (CBA) osnovan je 1995. i u kratko je vrijeme postao najveća profesionalna sportska liga u Aziji. Međunarodni uspjesi profesionalne vrste i megazvijezde Yaoa Minga povećali su interes Kineza za košarku i učinili je najpopularnijim momčadskim sportom u zemlji. O popularnosti košarke govori podatak da je finale prošle sezone gledalo više od 200 milijuna ljudi, dok su dvorane tijekom cijele sezone ispunjene. Rastućoj popularnosti pridonio je i sve veći broj stranih igrača, naročito iz NBA. U CBA je natječe 20 momčadi, a Liaoning Flying Leopards prošle su sezone osvojili svoju prvu titulu prvaka.
 
DOGOVOR ZA TV-PRIJENOS
 
Na Zadar Basketball Tournamentu, koji organizira igrat će pet euroligaških klubova - Fenerbahče, CSKA Moskva, Bayern, Maccabi i Olimpia Milano, a organizatori su i za peto izdanje najjačeg europskog pripremnog turnira najavili bogat popratni program koji će se uklopiti u zadarsku turističku ponudu.
 
- Dolazak prvog kineskog kluba u Hrvatsku od velikog je značaja kako za naš sport tako i za druge grane gospodarstva. Nedavni posjet kineske delegacije Zagrebu i Zadru bio je iznimno uspješan što dokazuje i potvrda sudjelovanja kineskog prvaka na Zadar Basketball Tournamentu. Kada znamo da ligu prati više od 400 milijuna ljudi onda je značaj ovog posjeta još veći. Upravo dogovaramo TV prijenose utakmica u Kinu, otvara se veliki prostor kako za promociju Hrvatske u Kini tako i za promociju sponzora i drugih subjekata - izjavila je organizatorica turnira Zdenka Zrilić iz tvrtke S Event i dodala:
 
- Vjerujem da ćemo ovom suradnjom otvoriti put i drugim sportovima za boljom i uspješnijom suradnjom s najvećim svjetskim tržištem te omogućiti i moguća buduća ulaganja u hrvatski sport od strane kineskih partnera.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti  FOTO/arhiva