Hrvatska dugoprugaška plivačica Dina Levačić  je tijekom preplivavanja  42 kilometra Molokai kanala u havajskom akvtaoriju vidjela morske pse, a upala je i u skupinu meduza koje su je "dosta opekle," izvijestili su njezini roditelji Željana i Mlade Levačić koji su bili na pratećem brodu.
 
„Kada je svanulo Dina je vidjela nekoliko morskih pasa, ali osjećala se sigurno jer je pored nje stalno bio kajakaš s napravom koja emitira elektromagnetske valove za rastjerivanje morskih pasa,"  navadi se u priopćenju kojeg su Željana i Mladen Levačić dostavili Hini u Splitu.
 
Dina Levačić je prva osoba iz Hrvatske koja je uspjela preplivati Moloka kanal na Havajskom otočju što se u svijetu daljinskog plivanja smatra mitskim podvigom.  Molokai kanal se nalazi između otoka Molokai i Oahu na kojem se nalazi najveći havajski grad Hono, a Dina je 65. osoba koja je uspjela preplivati 42 km izuzetno nemirnog mora prepunog meduza i morskih pasa.
 
Za taj podvig trebalo joj je 13 sati i 7 minuta što je drugo najbolje vrijeme među ženama koje su preplivale Molokai kanal. Preplivavanje je počelo u ponedjeljak 28. 8. 2018. u 18,20 sati po havajskom, tj. u utorak u 6,20 sati po hrvatskom vremenu.
 
"Na plaži gdje je Dina startala s otoka Molokai vrijeme je za oceanske uvjete izgledalo gotovo idealno. Međutim, već nakon sat vremena digao se vjetar i valovi koji su do sada bili 'normalni oceanski' digli su se na visinu od tri  metra. Dina je sve to dobro podnijela, ali je u petom satu plivanja upala u veliku skupinu meduza koje su je dosta opekle i trebalo joj je nekoliko minuta da se sabere od šoka i boli i krene dalje. Bilo je još susreta s meduzama, ali svaka sljedeća ju je sve manje boljela jer se na neki način navikla na te neugodne opekline" ističe se u priopćenju.
 
Posljednji sat pred izlazak na otok Oahu je bio posebno težak zbog odabira mjesta za izlazak iz mora. U tome su je navodili članovi prateće posade iz Honolulua koji su sve zadivili svojom profesionalnošću i poznavanjem pomorskih vještina.
 
 
 IZVOR Večernji list FOTO facebook Dina Levačić