Dva desetljeća možda nije puno ni u ljudskom vijeku, no svaka obljetnica sportskog djelovanja u kojoj je utkan rad velikog broja ljudi, tisuće i tisuće sati rada i treninga, puno entuzijazma, odricanja i strasti, vrijedna je obilježavanja – piše Vedran Gvožđak, glavni urednik KAportala.
 
Time se vodio i autor knjige “20 godina golfa na 4 rijeke” Marijan Bakić, koji je na 76 stranica uspio sažeti sva događanja od početaka organiziranog igranja golfa u Karlovcu sad već davne 1998. godine do danas.
 
Kako je večeras u dvorani Glazbene škole rekao sam autor, ova će knjiga dokumentirati i na pravi način upotpuniti sportsku povijest našeg grada na četiri rijeke iliti osam obala kako često zna sam napisati.
 
– Knjižica o karlovačkom golf klubu Četiri rijeke je zapravo retrospektiva jednoga novog sporta u Karlovcu i u Hrvatskoj. Sporta koji se kod nas više počeo igrati u samostalnoj Hrvatskoj, ali i sporta koji, kao i tenis u svojim počecima, nije bio za široke mase ljudi jer je skup i nije za, recimo to tako – svačiji džep - rekao je Marijan Bakić  te dodao da je zanimljiv podatak da je golf u Hrvatskoj ipak okupio gotovo tisuću igračica i igrača.
 
Prava ekspanzija golfa u Karlovcu došla je s otvaranjem golf igrališta Dolina kardinala u Krašiću, a kako je igralište zatvoreno pa se tamo golf više ne igra, broj članova se postupno smanjivao. To, međutim, dakako nije onemogućavalo pojedince da ostvaruju lijepe uspjehe. Najistaknutiji predstavnici kluba u proteklih 20 godina bili su Marin Štahan – profesionalni igrač i trener golfa, Mateja Brajković – najuspješnija karlovačka golferica, Božidar Brajković je najuspješniji klupski igrač a Želimir – Žiga Feitl je najuspješniji amaterski igrač senior i dvostruki svjetski rotary prvak. Upravo se Feitl u uvodnoj riječi zahvalio svim prisutnima koji su pristigli na promociju knjige, te riječ dao Emiliju Žubriniću, predsjedniku Hrvatskog golf saveza koji je, kaže Feitl, tu od samih početaka, pa dobro zna kako je i u Karlovcu sve krenulo…
 
– Od prvog dana smo tu, ali nažalost nismo se puno maknuli od onog prije dvadeset godina. Zato mi je drago da se događaju ovakve obljetnice. Danas je nažalost golf u lošijoj situaciji nego prije 20 godina kad je bilo golf terena i u Zagrebu i na Brijunima i u Opatiji, Ičićima, svuda a danas golf teren koji je inicirao najveći broj vas Karlovčana, onaj u Krašiću je zatvoren i završio je kao što je. Time još više želim izraziti potporu vašem klubu i nadam se da će se ponovo tu otvoriti nešto. U našem programu je da i putem sredstava iz Europske unije iniciramo i da se u manjim sredinama, gradovima i županijama otvore golf tereni, pa i oni manji, ali koji će na golf dovesti mlade ljude. Hvala na pozivu i čestitam svima. Velik je posao biti prikupiti sve ove podatke, fotografije i na jednom mjestu objediniti dva desetljeća rada - rekao je Emilijo Žubrinić.
 
Skupu su se kratko obratili još i Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a zadužen za lokalni sport te Marija Medić, pročelnica Ureda za prosvjetu kulturu i sport Karlovačke županije.
 
U knjizi je objavljeno 60 kartica novinarskog teksta, objavljeno je 57 fotografija, 8 faksimila te 154 imena sudionika raznih natjecanja i događaja. U svakom slučaju, vrijedno svjedočanstvo vremena u sportu koji je u Hrvatskoj još uvijek daleko premalo zastupljen, posebno zbog potencijala koje imamo kao turistička zemlja. Svoje mjesto bi dakako tu našao i Karlovac.
 
 PRENOSIMO www.kaportal.rtl.hr PIŠE Vedran Gvožđak FOTO Robert Fajt/Cropix