Valent i Martin Sinković novi su svjetski prvaci u dvojcu bez kormilara. U bugarskom Plovdivu osvojili su svoju sedmu medalju na svjetskim prvenstvima, čak petu zlatnu, a prvu najsjajniju u ovoj disciplini.
 
Braća Sinković sjajno su otvorila utrku, poveli od samog početka i na dominantan način došli do slavlja ispred posada Rumunjske i Francuske.
 
Nije neobično da veslači “šetaju” od jedne do druge, nije čudno ni kad prijeđu iz rimen (svaki veslač po jedno veslo) u skul (svaki s dva vesla) veslanje, ali ne događa da svjetski prvaci u jednom načinu veslanja kao kompletna posada prijeđu u drugo pa i tamo osvoje zlato nakon svega dvije godine veslanja u toj disciplini.
 
A upravo je to uspjelo Sinkovićima danas, čime su ispisali povijest veslanja Uz dva svjetska zlata u dvojcu na pariće, sada su u trofejne vitrine pospremili i zlato u dvojcu “bez”.
 
Braća Sinković dominirali su finalnom utrkom u Plovdivu od samoga starta, već na četvrtini utrke imali su gotovo sekundu i pol prednosti ispred prvih pratitelja Novozelanđana, na pola staze ta je prednost narasla na gotovo tri sekunde da bi uoči završnih 500 metara imali nedostižnih 3.89 sekundi ispred drugih Rumunja. Ciljem su braća Sinković prošla u vremenu 6:14.96 minuta, 1.94 sekunde ispred srebrnih Rumunja Marius-Vasilea Cozmiuca i Cipriana Tudose, odnosno 2.55 sekundi ispred brončanih Francuza Valentina i Theophilea Onfroya.
 
Aktualni olimpijski pobjednici u dvojcu na pariće u subotu su osvojili svoje peto svjetsko zlato i to u trećoj različitoj disciplini. Na počecima karijera su s Damirom Martinom i Davidom Šainom osvajali svjetska zlata u četvercu na pariće 2010. i 2013. godine da bi prelaskom u dvojac na pariće i u toj disciplini stigli do još dva  zlata 2014. i 2015. godine. Nakon osvajanja olimpijskog zlata u dvojcu na pariće u Rio de Janeiru 2016. odlučili su se na promjenu discipline i prelazak sa "scull" na "rimen" veslanje te su već prošle godine osvojili svjetsko srebro u Sarasoti da bi se ove godine uspeli na svjetski tron.
 
Za braću Sinković ovo je ukupno sedmo svjetsko odličje, imaju i broncu iz četverca na pariće 2011., a usto imaju u olimpijsko srebro iz Londona u četvercu na pariće.
 
DVOJAC BEZ KORMILARA, FINALE, REZULTATI:
 
1. HRVATSKA  6:14.96
2. Rumunjska 6:16.90
3. Francuska 6:17.51
4. Kanada 6:21.28
5. Novi Zeland 6:21.54
6. Španjolska 6:25.12
 
SVJETSKE MEDALJE BRAĆE SINKOVIĆ
 
* Zlato u četvercu na pariće 2010.
* Bronca u četvercu na pariće 2011.
* Zlato u četvercu na pariće 2013.
* Zlato u dvojcu na pariće 2014.
* Zlato u dvojcu na pariće 2015.
* Srebro u dvojcu bez kormilara 2017.
* Zlato u dvojcu bez kormilara 2017.
 
ČESTITKE SINKOVIĆIMA
 
Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Josip Čop uputili su čestitku braći Martinu i Valentu Sinkoviću na osvajanju naslova svjetskih prvaka u veslanju u dvojcu bez kormilara.
 
"Dragi Valente i Martine,
 
na krovu ste svijeta u trećoj različitoj veslačkoj disciplini, što je vrhunski pothvat rezerviran samo za najveće. U ime hrvatske olimpijske obitelji od srca vam čestitamo svjetsko zlato, ispunjeni optimizmom da ćete trofejnu kolekciju obogatiti i u Tokiju 2020. - olimpijskom medaljom u svojoj novoj disciplini", stoji u čestitki čelnika HOO-a upućenoj iz Zadra gdje bodre hrvatsku tenisku Davis Cup reprezentaciju u polufinalnom dvoboju protiv SAD-a".
 
Čestitka je stigla i od potpredsjednik Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića.
 
"Poštovani Martine i Valente, u ime svih pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od srca vam čestitam na osvojenom naslovu svjetskih prvaka, čime ste još jednom potvrdili svoju dominaciju u vrhu svjetskog veslanja. Ponosni smo što ste dio Hrvatske vojske i na vaš vrijedan rad i vrhunske rezultate kojima kontinuirano promičete hrvatski sport i Republiku Hrvatsku diljem svijeta. Želim vam još puno uspjeha kako u daljnjem radu, tako i u privatnom životu", stoji u čestitci ministra Krstičevića.
 
Oglasio se i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković:
 
"Poštovani Valente i Martine, čestitam vam od srca na novoj veličanstvenoj pobjedi i osvajanju naslova svjetskih prvaka u dvojcu bez kormilara na Svjetskom veslačkom prvenstvu. Ovim svojim petim svjetskim zlatom još jednom ste pokazali da ste vrhunski sportaši, nenadmašni i u novoj disciplini, i upisali se u veslačku povijest! Želim vam puno sreće i uspjeha i u daljnjim sportskim natjecanjima", stoji u čestitki predsjednika Sabora.
 
Čestitati braći Sinković nije propustio niti premijer Andrej Plenković.
 
"Srdačno vam čestitam na osvajanju zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Plovdivu. Petim zlatom od ukupno sedam odličja sa svjetskih smotri, u tri različite discipline, učvrstili ste svoje mjesto u vrhu svjetskog veslanja. Ponosni što promičete Hrvatsku, uvjereni smo da ćete svojim trudom, upornošću i zalaganjem nastaviti sjajni pobjednički niz. U ime Vlade i osobno još jednom čestitam i želim vam puno novih uspjeha u budućim natjecanjima", stoji u premijerovoj čestitki.
 
 Izvor HINA Foto REUTERS/Murad Sezer