Kapetan srebrne Hrvatske sa svjetskog summita na kojem je proglašen najboljim u konkurenciji 736 igrača te jedan od neupitnih lidera kontinentalnog prvaka Real Madrida živi zvjezdane trenutke svoje sjajne karijere. Na veliko osobno zadovoljstvo i pripadajući ponos, atribute koje tako rado prihvaćamo svi prepuštajući se oduševljenju – piše Branko Stipković, novinar portala Prva HNL.
 
Tjedan za odmor, zamor pa i mali tumor, kako kome. To potonje odnosi se na zagrebačke Plave, koje su nijanse dijelile od razigravanja po skupini Lige prvaka. Ne bi bilo pošteno obrušavati se na nizozemskog suca Björna Kuipersa, koji je za Young Boyse dosudio dvojbeni kazneni udarac iako se dosta kolebao. Bila je to odlučujuća odluka arbitra (i njegovog asistenta, drugog dodatnog) za kojom smo žalili nakon moskovskog finala Vatrenih i Tricolora smatrajući da bi na travnjaku bio kvalitetniji, autoritativniji i točniji od argentinskog kolege Nestora Pitane, kome je pomagao u statusu arbitra br. 4. No dobro, i Europska liga je Dinamov izvrstan doseg, sportski i financijski. Kamo sreće da je na tim kotama još barem jedan od tri preostala kluba - Rijeka, Hajduk, Osijek - kojima smo stiskali palčeve za nastupa širom međunarodnih stadiona.
 
Onda smo spontano preselili u Monte Carlo. Na gala priredbu Uefe, na dodjelu trofeja najuspješnijim nogometašima godine 2018. Pa svjedočili kako je Luka Modrić za impozantnih 90 glasova, 313 naprama 223 u izboru 80 eminentnih trenera i 55 novinara iz svih zemalja-članica, prestigao trostrukog slavodobitnika Cristiana Ronalda. Još dalje, još niže ostali su Mohamed Salah, Lionel Messi, Antoine Griezmann…
 
"Nuevo Rey!", raspisali su se naprimjer Španjolci iz čije su lige četvorica od prvoplasirane petorice. Nije nužno podsjećati da je Luka uzeo i pokal za naj-naj vezista. Kao što je logično da će svršetkom duge sezone kandidirati i za FIFA-trofej The Best.
 
Učinkom na terenu pa udjelom u priznanjima, a oboje najslikovitije opisuju dvije riječi istog značenja: fantastično i fenomenalno, Modrić se definitivno prometnuo u najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena. Što je ovog ljeta gospodski podvukao Davor Šuker, predsjednik HNS-a i zlatna perla Uefe imenovana 2005. povodom 50-obljetnice asocijacije iz Ženeve odnosno Nyona. Ona iz Züricha, FIFA, prigodnom anketom 2004. u suradnji s nacionalnim savezom vodećim hrvatskim majstorom u 20. vijeku proglasila je Bernarda Vukasa, koga je godinu potom odlikovala Stoljetnim redom časti. Da je živ, sigurno bi se i Bajdo složio da Luka nema premca.
 
Što toliko oslikava karizmatskog zadarskog radnika bez mane, umjetnika bez limita, ratnika bez straha, predvodnika za uzor koji neupitno postaje ideal?
 
Vele da je krucijalni dokaz vrline posjedovati neograničenu moć, ali je pritom ne zloupotrebljavati. Moć Luke Modrića ogleda se u nepatvorenoj klasi, konstantnosti izvedbe i skromnosti temeljene na brojnim poznatim razlozima/dokazima veličine. Naime, on ne mora nikoga uvjeravati tko je, što je i kakav je. Zato se njegov utjecaj i poticaj gledaju s dostojnim poštovanjem, prezentacija izaziva divljenje, a njegova riječ, slovo specifične težine, i te kako sluša. Jer posrijedi je šampion jednostavnosti i normalnosti iz koje iskaču „jedino“ remek-djela.
 
Ne pamti se da je ikad bio nekorektan prema ikome. Ako mu u rijetke petke i izleti išta nezgodno naspram partneru, kao nekom nezgodom prema Slovencu sa zviždaljkom Damiru Skomini, nije mu problem iskreno se ispričati. Argumentirajući kakav je čovjek. Uostalom, možda je grijeh ne imati grijeha?
 
Zlatko Dalić, izbornik svih izbornika, opravdano uživa u činjenici da gazda s trakom ostaje na sceni, u areni novih ispita, izazova, iskušenja. Time se stišava nelagodnost prouzročena rastankom s Vedranom Ćorlukom, Marijom Mandžukićem i Danijelom Subašićem, reprezentativnim tercetom ogromnih sposobnosti i zasluga. Aktualnim nagradama, koje mu nisu cilj ali zašto ih ne rabiti kad su već tu, dopunski će osnažiti motiv te opet presudno pridonositi izgledu i uratku državne selekcije. Za početak, sljedećih dana revijalno s Portugalcima i službeno sa Španjolcima.
 
Ukoliko je pozitiv VELIK a komparativ VEĆI, superlativ je dakako MODRIĆ!
 
Luka Modrić, najveći i najuspješniji hrvatski nogometaš povijesti koja upravo traje. Bilo bi divno da ne prestane nikada, čak ni tada…
 
 PRENOSIMO www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković FOTO/arhiva UEFA