UEFA je odlučila reći oštro NE  pirotehnici u svojim natjecanjima. Na seminaru UEFE u Opatiji bio je Jura Ozmec, predsjednik HZSN-a:
 
Zamislite da ste otac dječaka, da mali ima 14 godina i da vas već godinu dana moli da ga odvedete na nogometnu utakmicu? A onda, kad popustite i dijete odvedete na utakmicu, na derbi, na prepunu tribinu, budala s tribine do vas ispali raketu prema vama, pogodi maloga ravno u oko i - ubije ga na mjestu!? To je istinit događaj iz Bolivije, a u svojoj prezentaciji o štetnosti pirotehnike iskoristili su ga stručnjaci UEFE, koji su 1. i 2. listopada boravili u Opatiji. Pred više od 100 sudionika seminara iz hrvatskih prvoligaških nogometnih klubova, predstavnika pravosuđa, zaštitara i manjeg broja novinara, najveći eksperti iz područja pirotehnike iznijeli su niz dokaza da pirotehnici nikako nije mjesto na stadionima. U video primjerima vidjeli smo slučaj ozljeđivanja pirotehnikom volonterke uz teren, ali na treningu! Uostalom, dakako da se europski, mahom britanski stručnjaci nisu mogli ne dotaći svježeg hrvatskog primjera - ozljeđivanja vatrogasca u Splitu. 
 
Iz nekoliko važnih predavanja, jedno je jasno: pirotehnici nije mjesto uz sport. Pirotehničke naprave izazivaju temperaturu do 2000 Celzija, iz njih suklja toksični dim, opasan za pluća, ali i kancerogenih svojstava, eksplozijama naprava stvara se buka jača od 150 Decibela, a očiti primjeri eksplozije više su nego upečatljivi, jer je njihova snaga tek koji stupanja manja od klasične vojne ručne granate, bacanjem neizgovorene pirotehnike stvara se opasnost od požara, jer se te naprave najčešće ne mogu ugasiti ni vodom. Ugrožavanje zdravlja, svojeg i tuđeg, prekidi utakmica, trajna oštećenja vida i sluha, gubitak dijelova tijela, mahom ruku ili prstiju, pa konkretno - požar autobusa kojim su nogometaši Crvene zvezde slavili naslov prvaka, to je sve dio posljedica, da ne pričamo o višestrukom udisanju i izazivanju raka. Treba li tome svemu išta dodati? 
 
UEFA je krenula u rat protiv svih koji pirotehniku smatraju zabavom, jer uostalom smijete vi bacati petarde, paliti baklje ili si sami raznijeti prste u vlastitom dvorištu, pa čak i legalno kupljenim napravama, no to jednostavno ne smijete raditi na javnom okupljanju, na utakmici. Teza ultrasa da “bez pirotehnike nema zabave” je idiotska, jer posljedice koje pirotehnika na nogometnom stadionu izaziva je višestruko opasna.
 
Zato, HNS kao organizator skupa u Opatiji i svi instruktori koje je UEFA okupila u najjačem sastavu i poslala u Hrvatsku imaju nekoliko savjeta, ako se već suočite s pirotehničkom napravom na travnjaku ili uz travnjak:
 
1. Igrači, suci, treneri…ne dirajte ju, bježite od nje, ne pokušavajte ju ugasiti
2. suci, prekinite utakmicu, pa makar dok se dim ili bacanje ne zaustavi, ali bolje je konačno ju prekinuti
3. klubovi, osudite takvo ponašanje svojih navijača, javnim objavama dajte do znanja da ste oštro protiv
 
Nisu to mjere koje će sutra donijeti poboljšanje, ali su mjere koje mogu pomoći, ako ništa drugo da se zaštite ljudski životi ili ozljede sudionika nogometnog meča. Uz to, važno je buduće navijače obrazovati o svemu spomenutom, djecu naučiti što se može dogoditi, pa će i pirotehnike biti manje. No, ne sutra, na žalost ...
 
 PIŠE Jura Ozmec FOTO Drago Sopta/HNS