Kenijac Hosea Kiplagat Tuei i Srpkinja Olivera Jevtić pobjednici su 27. zagrebačkog maratona koji se trčao zagrebačkim ulicama – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
U muškoj su konkurenciji čak prva četiri natjecatelja bili Kenijci, Tuei je pobijedio s rezultatom 2:17,08. Odmah do Kenijaca poredali su se hrvatski maratonci Goran Grdenić (2:26,21) i Antun Pavelić (2:34,49). Goran je imao razloga za dvostruko slavlje jer, uz sjajno peto mjesto, istrčao je i osobni rekord u maratonu.
 
– Dobili smo potencijalno dobrog maratonca za buduća natjecanja. Goran ima 28 godina i pred njim su najbolje godine za trčanje maratona. Ovaj je rezultat čak blizu deset najbolje istrčanih maratona u Hrvatskoj – rekao je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezentacije.
 
Olivera Jevtić pobijedila je u vremenu 2:37,11 ispred Kenijke Hellen Jepkosgei Kimutai (2:41,13) i Mateje Matošević Hačić (2:48,07).
 
– Očekivao sam bolje Matejino vrijeme, ali treba priznati da uvjeti za maraton nisu bili baš najbolji jer je bilo pretoplo – istaknuo je Katalinić.
 
I u obje konkurencije polumaratona gledali smo kenijsko slavlje. Prva dvojica su Kimaiyo i Kosgei, a najbolji hrvatski atletičar bio je Ivan Maletić na četvrtom mjestu. Kod polumaratonki prve dvije bile su Oigo i Mbatha, dok je sjajna treća bila hrvatska reprezentativka Bojana Bjeljac (1:13,28). Bojana je ujedno istrčala osobni rekord, a za pobjednicom je zaostala samo 18 sekundi. U utrci građana na pet kilometara pobijedili su Dino Bošnjak i Sarah Bauer.
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Matija Habljak/PIXSELL