Takav će biti naslov knjige koju s nekolicinom eminentnih novinara sprema poznati nogometni trener Mirko Bazić, negdašnji šef Dinamove struke, impresioniran – poput svih – veličanstvenim srebrom Vatrenih sa SP-a u Rusiji. On dakako prati i aktualna zbivanja, posebno zavidne nastupe Modrih u kvalifikacijama za Ligu prvaka te tri kandidata koja na žalost više nisu na trasi za Europsku ligu – piše Branko Stipković, novinar portal Prva HNL.
 
Sjećate li se Mirka Bazića, diplomiranog inženjera šumarstva i diplomanta s Više trenerske, koji je dvije godine studirao i psihologiju? Na čelu Dinamove struke bio je od 1974. do praktički 1978. Pa kad Plavima ponekad ne bi išlo, purgeri su prigovarali „Kak' bumo dobili ak' nas vodi šumar…!?“ U međuvremenu je tako akceptiran još jedan stručnjak, Ante Čačić. Izvornim zanimanjem precizni mehaničar, koji je dospio na poziciju izbornika A-reprezentacije. Ne naravno zaslugom radionice Pod zidom nadomak tržnice Dolac, nego školovanjem i višedesetljetnim radom u klubovima.
 
- Znam Antu. Dobar trener, uspješan.
 
Mirko je među prvima, sredinom šezdesetih, u rekordnom roku završio uvaženu Višu trenersku kojom je ravnao prof. dr. Miloje Gabrijelić.
- Prije mene jedino Zorislav Srebrić i Slavko Luštica, ali oni su upisali ranije. U mojoj generaciji bili su i Vlatko Marković, Radislav Matić, Ilijas Pašić, Ljubo Kokeza, Vukašin Višnjevac.
 
Kako dakle iskusni majstor tumači lošu europsku rundu Hajduka, Rijeke i Osijeka?
- Krenimo od posljednjega, Osijeka. Kome ždrijeb nije bio saveznik čim je naletio na snažni Glasgow Rangers, a solidno se i držao.
 
Nadali smo se da će Splićani izdržati u Bukureštu, poglavito kad su zabili u finišu i povoljan rezultat sačuvali do sudačke nadoknade?
- Svakako, kobna je bila 90+3. minuta. Klasičan manjak mira i koncentracije. Odmogla je i pogrešna procjena vratara Josipa Posavca. Šteta!
 
Dogodi se svakome.
- Ipak je to Steaua, ma kako se danas zvala. Nerijetko je presudan faktor sreće i element slučaja. Oni su zaustavili Hajdukovce.
 
Koji ne blistaju sezonama, daleko od stare slave i karizme. Zašto?
- Kao prvo, sadašnji stručni lider Željko Kopić izvlači maksimum iz momčadi koja transferira najbolje nogometaše, dovodi pak osrednje. Toj mladosti nedostaje prakse, rutine. Nije dvojbeno da bi puno bolje bilo s Antom Ercegom, Nikolom Vlašićem, Josipom Radoševićem, Karlom Leticom, Tomom Bašićem, s Franckom Ohandzom pa i Savvasom Gentsoglouom. Previše odlazaka u kratkom roku, kako će trener u takvim uvjetima uspostaviti i slijediti svoju ideju? Ne razumijem zašto ne igraju Marko Futacs i, pogotovo, Zoran Nižić? Nezgodno je i što start u nacionalnom prvenstvu nije bogznakakav. Bit će teško svima u klubu.
 
Lako nije ni na Rujevici jer nitko nije očekivao ispadanje od onih Norvežana?
- Ni ja nikad nisam čuo za Sarpsborg, što nije važno. Korektna profesionalna postava, ali ne na razini Riječana, zato je to ogromno iznenađenje. Bio sam siguran barem 90 posto da neće biti problema. Na nesreću, prevagnulo je tih 10 posto. Osvećuje se stalna prodaja ključnih prvotimaca – lani Franka Andrijaševića, ljetos Filipa Bradarića. Da alternacije i jesu solidne, nije bilo vremena da se sve uhoda, uglazbi.
 
Dinamo međunarodnim koridorima putuje zaista korektno?
- Bez primjedbe, još manje zamjerke. Sve pohvale Nenadu Bjelici. Činjenica je da odskače Dani Olmo, koji će s Nikolom Morom sačinjavati sjajan tandem; nadam se da Nikoli ne preostaje predugo razdoblje za oporavak? Sviđaju mi se i dvojica stopera, nama dosad nepoznati Emir Dilaver i Theophile Catherine, gdje li su ih samo našli…
 
Na redu je Young Boys?
- Čitam da su Švicarci ozbiljni, odlični. Da su u dvije prethodne godine stvarno jaki, konkurentni i u europskim relacijama. No zar takvi nisu i Modri, više ili manje, češće ili rjeđe? Bit će to izvrsno nadigravanje. Razigravanje kompetentnih. Sve je otvoreno. Uzdam se u naše, računam na Bjeličinu sposobnost procjene situacije pa odgovarajuće poteze. Liga prvaka bila bi prava nagrada, sportska i financijska, golemi poticaj i za Maksimir i za hrvatski klupski nogomet.
 
Kojeg prevode srebrni Vatreni!
- Lipanj i srpanj bili su čudesni. Zapamćeni za sva vremena. Zlatko Dalić i momci, po svemu fenomenalni, fantastični, priuštili su nam toliko radosti. Izbornikova ljudska i stručna dimenzija posve su neograničene, u svim segmentima izvanredne. Selekcija je i kolektivno i pojedinačno izgledala besprijekorno, zato je tako i prošla. Sredinom turnira poslao sam Zorku Srebriću telegram „Samo tako nastavite!“ Sve se posložilo, preklopilo, poklopilo. Do savršenstva.
 
Nije zabrinut zbog povlačenja Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića i Danijela Subašića, makar žali:
- Oni su bili oslonci, dokazane vedete. Međutim, Hrvatska kao malotko obiluje talentima, niz nadarenih je nepresušan, zbog toga nema straha od budućnosti. Ni neposredne, s obzirom na prekaljenost mlađeg kadra, naoko pričuvne garniture koja se vrlo dobro nosila s Islandom i zasluženo pobijedila.
 
Mirko Bazić četiri je sezone bio i direktor Dinamove omladinske škole Hitrec-Kacian koja je izbacila mnogo prvoklasnih profesionalaca. Nabraja najveće iz te i „obližnjih“ era:
- Velimir Zajec, Zlatko Kranjčar, Srećko Bogdan, Marko Mlinarić, Tomislav Ivković, Stjepan Deverić, braća Zvezdan i Boro Cvetković, Drago Dumbović…
 
Otkriva jedan detalj iz trenerskog opusa:
- Tamo negdje 1977./1978. htjeli smo angažirati Vahida Halilhodžića, centarfora-razarača koji bi se idealno dopunjavao s nježnijim Cicom Kranjčarom te, kasnije, i sa Snješkom Cerinom. Tehnički direktor Marko Jurić već je sve usuglasio s Veležom, ali politički moćnik Džemal Bijedić stavio je veto!
 
Nikad nije prežalio dramatičan Dinamov poraz na „Marakani“ prije 42 godine:
- Vodili smo 1:0 i 2:1, Kranjčar je bio maestralan, zabio oba gola. Pogodovalo je što su Zvezdaši ostali bez ozlijeđenog Petrovića, što je Savić bio poluzdrav. Onda je Jeftić centrirao iz kornera, Šarović se postavio i uhvatio bi loptu da je vjetar nije skrenuo na Panajotovićevu glavu, 2:2. U zadnjoj minuti naš je vratar izletio 40 metara po neku bezazlenu loptu, no budući da nogama nije bio vješt kao Stinčić ili Vlak, promašio je pa Savić puca u prazna vrata…
 
Bio je MB i na klupi banjalučkog Borca, u cijelom prvenstvu izgubio samo od Napretka iz Kruševca, a furioznim stilom pobijedio čak i Majstora s mora u kojem su prednjačili Šurjak i Vujovići. Da ne zaboravimo – bio je i igrač:
- Član omladinske reprezentacije Hrvatske, zajedno s upravo pokopanim Zvonkom Begom, pokoj mu vječni.
 
 PRENOSIMO www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković FOTO arhiva HNS/100 posto.hr