Najnoviji svjetski prvak u karateu Ivan Kvesić (22) samo je još jedan dokaz koliko je Hercegovina bogata sportskim talentima i koliko veliku korist hrvatski sport ima od domoljublja tamošnjih ljudi – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
Treće svjetsko karataško zlato za Lijepu Našu počelo se kovati u Širokom Brijegu, pod nadzorom trenera Danijela Vučića koji je, zajedno sa svojim učenicima, u potrazi za boljim radnim uvjetima došao u Zagreb a u toj fazi njihova razvoja u priču se uključila jedna bivša misica. Anici Kovač (djevojački Martinović) dozlogrdilo je da joj djeca treniraju u skučenom prostoru u Vjesnikovu kompleksu pa je otišla pokucati na vrata gradonačelnika Milana Bandića. Je li Anica Kovač šarmirala gradonačelnika ili je shvatio da se ta žena bori za nešto vrijedno? Pitali smo to Milana Bandića.
 
– Ne smijem reći da je to bilo samo zbog njezina šarma jer bi se umislila, a ja ne bih bio bitan. Nisam bedast da to kažem. Odluka da se Hercegovini dodijeli prostor u kojem će trenirati posljedica je Aničina šarma i moga klikera, a uvijek se isplati ulagati u sportaše – objašnjava Milan Bandić.
 
Premda više ne živi u Zagrebu jer joj je suprug Robert pomoćni trener u Bayernu, Anica je i dalje izvršna predsjednica kluba. I tako je iz Münchena dojurila na klupsku feštu za svjetskog prvaka, ne da bi bila gošća, već meštar parade.
– Kako je suprug u ponedjeljak navečer bio slobodan, a zna koliko mi to znači, ostao je kod kuće s naše troje djece, a ja sam automobilom doputovala u Zagreb.
 
Obitelj svjetskog prvaka Kvesića je iz Kočerina kod Širokog Brijega, a kada braća Ivan i Anđelo nastupaju na svjetskim borilištima, najnemirnija je Ivanova 10 minuta starija sestra blizanka Ivona:
– Kao blizanci, jako smo povezani i svaku Ivanovu pobjedu i svaki poraz proživljavam kao da se to meni događa. Kada je na natjecanju, bez obzira na to koliko daleko bio, točno osjetim kad se on bori. Postanem jako nervozna, znoje mi se dlanovi, kao da osjećam neki njegov nemir. Zanimljivo, ovaj put sam na dan finala bila jako mirna iako nisam znala da finalni suparnik neće moći izići na tatami.
 
Kao pravi sportski vitez, Ivan je to teško podnio i čak pustio i suzu. 
– Moj je brat jako emotivan i osjećajan pa me ne iznenađuje njegova reakcija. Uostalom, tako smo i odgajani da se za sve u životu želimo sami izboriti. Osim toga, svi mi, djeca, jako smo međusobno povezani. 
 
Vidjeli smo to i po suzama 7,5-godišnjeg Viktora, najmlađeg Kvesića, koji je bio ganut pažnjom koju je njegov brat dobio prigodom klupskog dočeka začinjenog bakljadom i tamburašima
– Oba moja brata osvajali su medalje na svjetskom prvenstvu, pa ću jednog dana i ja – rekao nam je Viktor koji već dvije godine trenira karate.
 
Inače, Kvesići su ugostitelji u Kočerinu, a mama Dijana ističe:
 – Imamo pizzeriju koja se zove “Don Anđelo”, po starijem sinu. Suprug Stipe vodi biznis, a ja papirologiju. Bez obzira na to što pizza nije preporučljiva za vrhunske sportaše, Kvesići bi sada mogli reklamirati svoje proizvode u stilu “Uz našu pizzu do svjetskog zlata”. 
 
– Ha-ha. Ideja vam nije loša – nasmijala se mama Kvesić i prepustila riječ tati Stipi:
 
– Samo smo htjeli da nam se djeca bave sportom. Kada god bismo trenera Danijela Vučića pitali kako im ide, on bi nas ugodno iznenadio. Štoviše, već zarana počeo je vjerovati da će Anđelo i Ivan biti karataši svjetskog kalibra. Nažalost, olimpijska pravila za karate su takva da se spajaju Anđelova i Ivanova kategorija i da na Olimpijske igre u Tokio može otići samo jedan od njih. 
 
– Vjerojatno će to biti Ivan jer je s ovim svjetskim zlatom puno bliži plasmanu nego Anđelo. Bolje tako nego da moraju odlučivati o tome boreći se međusobno – kaže Ivona, inače studentica četvrte godine edukacijske rehabilitacije u Mostaru. 
 
Nakon što je predsjednik kluba prof. dr. sc. Grgo Luburić primijetio da Hercegovine, premda je riječ o najjačem hrvatskom klubu u posljednje četiri godine, u tijelima odlučivanja u Zagrebačkom i Hrvatskom karate savezu nema nigdje, izvršna predsjednica kluba Anica Kovač je ustvrdila:
– Večeras Ivan treba biti na prvome mjestu pa možda za tu temu nije trenutak, no to nas dosta muči. 
 
Još je jedna dama obilježila rad kluba koji je bivša karataška vlast ignorirala, a to je Maša Vidić (djevojački Martinović). A ta je djevojka, sada majka devetomjesečnog Pavela, prva osvojila veliku pojedinačnu medalju za Hercegovinu Zagreb, a bilo je to europsko zlato 2014. 
– Sjećam se da je jednom, na nekim našim pripremama na planini, s nama bio i jedan simpatičan i veseo dečko. Sparirala sam s njim, a kako smo vježbali udarce u glavu, malo jače sam ga udarila i vidjela da mu to baš nije pravo. Počeo je i on meni uzvraćati što jače može. To vam je bio Ivan Kvesić, današnji svjetski prvak, i izuzetno mi je drago što je baš Ivan postigao taj povijesni rezultat – rekla nam je Maša Vidić koja Ivana vidi i kao potencijalnog olimpijskog pobjednika.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO/Vecernji.hr