Dok je hrvatska nogometna reprezentacija na Wembleyu pala preokretom Engleza u 85 minuti i tako završila u nižem rangu Lige nacija, u dalekom Meksiku hrvatska nogometna reprezentacije beskućnika ispisivala je jednu drugačiju nogometnu priču. Boje Hrvatske brani i Karlovčanin Mateo Sadlek zvani Munja, stanar Skloništa za beskućnike na Gazi u Karlovcu.
 
Oni su, naime, na Svjetskom prvenstvu beskućnika u Meksiku englesku nogometnu reprezentaciju beskućnika u razigravanju za poredak pobijedili s 9 naspram 7. To zapravo ni ne čudi, jer su Engleze pobijedili i 16. studenog, dva dana prije velike nedjeljne završnice.
 
“To su mladi dečki od dvadesetak godina, a samo jedan od njih ima 36”, govori nam Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike. Prvenstvo je privedeno kraju, a reprezentativci, priča nam, su oduševljeni nastupom. “U Meksiku su ostvarili polovičan uspjeh. Nešto su pobijedili, nešto su izgubili, ali zapravo to nije ni cilj. Cilj je da sudjeluju, a to im je dobra motivacija za dalje”, tvrdi Mlinar.
 
SNIMKA KOJA JE POKAZALA BIT PRVENSTVA
 
Jedan nastup hrvatske reprezentacije beskućnika posebno treba istaknuti i to onaj protiv Indonezije. Snimka s te utakmice postala je viralna jer je sudac umjesto kartona za malo oštriji start indonezijskom igraču dao zagrljaj. Taj čin odaslao je jasnu poruku da su golovi i pobjede sporedna stvar ovog turnira.
 
Treba uzeti u obzir i da ovo nogometno prvenstvo ima iznimno pozitivne učinke na život beskućnika. 90 posto onih koji su na njemu sudjelovali imaju pozitivne reakcije, a čak 70 posto beskućnika svoj život promjeni na bolje.
 
 KARLOVČANIN MATEO SADLEK
 
Kada smo ranije pisali o nogometnoj reprezentaciji beskućnika bilo je upitno hoće li uopće završiti na prvenstvu u Meksiku. Denis Maslov, voditelj Centra za beskućnike Udruge MoSt iz Splita i izbornik reprezentacije, u srpnju nam je kazao kako su objavili apel za donaciju kako bi mogli otići na prvenstvo, a sredstva su “usitno” kapala na račun.
 
Mlinar nam priča kako su mislili odustati, no objašnjava da ih je donacija Grada Zagreba malo pokrenula. “To su bila inicijalna sredstva. Dobili smo donaciju od Grada Zagreba, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Kaštela koji su nas posebno oduševili, Zračne luka Zagreb, pokrenute su dvije humanitarne akcije u Splitu, a donirala je i Općina Otok i građani”, govori Mlinar.
 
No od krovnog tijela hrvatskog nogometa HNS-a, koji za zadaću, između ostalog, treba raditi na promociji domaćeg nogometa, nisu dobili ništa. “Nismo dobili ni dresa, a čak nam nisu odgovorili. Ne samo ovaj put, nego i prije”, tvrdi Mlinar.
 
HRVATSKA NA PRVENSTVIMA SUDJELUJE NEŠTO VIŠE OD 10 GODINA
 
Priča o Svjetskom prvenstvu za beskućnike započela je još 2001. godine na konferenciji Međunarodne mreže uličnih knjiga u Cape Townu. Tada su dvojica idejnih začetnika projekta Harald Schmeid i Mel Young razmišljali što bi moglo biti odlično sredstvo za promociju rada s beskućnicima. I tada im je na pamet pao nogomet. Smatrali su kako upravo ovaj sport predstavlja savršen medij za integraciju beskućnika u društvo.
 
Priča o hrvatskoj reprezentaciji beskućnika se počela kuhati još 2007. kada je splitska udruga MoSt organizirala prvi nacionalni susret o beskućnicima što je rezultiralo idejom da se formira selekcija. Od tada hrvatska reprezentacija beskućnika ukupno je bila, uz nastup u Meksiku, na pet prvenstva.
 
PRENOSIMO www.kaportal.rtl.hr IZVOR Vijesti.rtl.hr