Osvajači Davis Cupa u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otkrili su srebrni trofej te ga na taj način dali na uvid svima koji će u sljedećih 10 mjeseci posjetiti ovu kulturnu ustanovu u središtu hrvatske metropole, u kojoj je trofej bio izložen i nakon što su ga naši tenisači prvi put osvojili 2005. godine.
 
Od igrača koji su tijekom 2018. godine dali svoj doprinos na putu prema drugom trijumfu u Davis Cupu, na ovoj svečanosti nije bilo tek Borne Ćorića, Mate Pavića i Viktora Galovića koji su započeli pripreme za novu sezonu koja je pred vratima. 
 
- Zahvaljujem se Hrvatskom teniskom savezu što je opet izabrao Muzej za umjetnost i obrt kao mjesto koje je dostojno da čuva jedan od najznačajnijih trofeja u povijesti sporta tijekom ove godine. Sport i kultura su dva bitna identifikatora svake nacije, svakog društva, i spajaju se u ovom krasnom činu, otkrivanju ove 'salatare0' - rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović
 
- Na svečanoj večeri u Lilleu, prije nego što je meč počeo, zahvalila sam se dečkima što će ovaj trofej doći u Hrvatsku. Sada vam zahvaljujem što ste sve ove godine vjerno, velikog srca, sa puno ljubavi igrali i što igrate za Hrvatsku. Imate puno uspjeha, ali ovo je sigurno i kruna vaše karijere. Osvojili smo zadnji, povijesni, a nadam se da ćemo i onaj prvi, sljedeće godine u Madridu - rekla je u svom obraćanju predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić.
 
Marin Čilić je od 2006. godine član reprezentacije te je na putu do momčadskog 'svetog grala' u teniskom svijetu postao i hrvatski rekorder po broju pobjeda u Davis Cup dvobojima. 
 
- Ovo je sigurno najveća kruna ove generacije. Htio bih se zahvaliti i pomoćnom dijelu ekipe koji su sa srcem radili svoj posao i uvijek nam davali podršku. Htio bih se zahvaliti domaćinima u Osijeku, Zadru i Varaždinu, gdje smo ostvarili sjajne pobjede, gdje su nas navijači gurali do finala i u finalu nas bodrili iz sveg srca - istaknuo je najbolji hrvatski tenisač.
 
Izbornik Željko Krajan apostrofirao je ozračje u ekipi, koje je pratilo hrvatsku reprezentaciju na putu do trona. 
 
- Ova 'salatara' ne bi bila tu da atmosfera u momčadi nije idilična. Motivacija koju smo imali, zbog te, ajmo reći, propuštene prilike 2016., pokazala se ključnom. Ostat će zapisana u povijesti ova naša pobjeda. 
 
- Svi smo puno željeli taj trofej, možda smo u toj želji malo i izgorili 2016. u Zagrebu. Naučili smo dosta iz toga. Sigurno nam ovo puno svima znači. Možemo biti ponosni, jer smo postigli nešto što će nam ostati za cijeli život u sjećanju - rekao je najiskusniji igrač reprezentacije Ivan Dodig koji se posebno osvrnuo na ulogu navijača i dao im povod da za godinu dana potegnu i do Madrida: 
 
- U Lilleu smo bili pozitivno iznenađeni brojem i podrškom naših navijača. U Madrid idemo kao branitelji naslova, vjerujem da će biti puno naših ljudi i mislim da još imamo puno toga za pokazati.
 
Pohod na obranu naslova ne odbacuje ni Marin Čilić
 
- Zašto ne? Bit će i malo lakše, s obzirom da je samo jedan tjedan. Nadam se da ćemo ostati zdravi, da ćemo ostati jako motivirani i da ćemo dogodine braniti titulu.'
 
Svečanost otkrivanja Davis Cupa iskorištena je i kako bi Hrvatski teniski savez podijelio godišnja priznanja najuspješnijim tenisačicama, tenisačima i trenerima za 2018. godinu.
 
U seniorskoj konkurenciji nagrađeni su Marin Čilić i Petra Martić, najbolji mlađi junior je Mili Poljičak, a najbolja mlađa juniorka Lucija Ćirić-Bagarić. U kategoriji starijih juniora nagrade su osvojili Duje Ajduković i Antonia Ružić. Najboljom reprezentaciji proglašeni su osvajači Davis Cupa, a najbolja mlada reprezentacija su europski prvaci do 14 godina, a momčad su činili Mili Poljičak, Dino Prižmić i Noa Vukadin pod trenerskim vodstvom Igora Blaževića. Nagradu za mladog igrača koji je najviše napredovao osvojio je Borna Gojo, a mlada igračica s najvećim napretkom je Lea Bošković. Za najboljeg teniskog trenera u 2018. priznanje je dobio Željko Krajan, a najboljim hrvatskim trenerom na ATP ili WTA Touru proglašen je Ivan Ljubičić.
 
  Izvor HINA FOTO Dalibor Urukalovic/PIXSELL