Mikaela Shiffrin, 23-godišnja Amerikanka, preskočila je Marlies Schild po broju slalomskih pobjeda (36), a kako je ostalo još pet slaloma do kraja, već ove sezone može postati i najbolja u apsolutnoj kategoriji jer Ingemar Stenmark ima samo četiri pobjede više (40) – piše Renata Beluhan, novinarka SN.
 
Bilo je samo pitanje dana kad će to napraviti, a Mikaela Shiffrin je uspjela u posljednjoj utrci u 2018. Nakon slaloma u Semmeringu ostala je sama na vrhu slalomašica s najviše pobjeda u Svjetskom kupu - 36. Već do kraja ove sezone ima šansu postati i najbolja u apsolutnoj kategoriji jer joj legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark “bježi” samo četiri pobjede (40), ali za to će morati biti bez greške u posljednjih pet slaloma. Baš onakva kakva je bila u sva četiri slaloma ove sezone, a usput je “pokupila” i pobjedu u paralel-slalomu koji se ne računa u zbroju slalomskih pobjeda, ali se računa za poredak u slalomu u Svjetskom kupu.
 
SAČUVALA SE OD OZLJEDA
 
Budući da ima samo 23 godine (u ožujku će navršiti 24 s koliko se Janica, primjerice, oprostila od skijanja), doista ne mora osjećati nikakav pritisak, Stenmarkov rekord će “pasti”, a hoće li to biti ove ili iduće sezone, doista nije presudno. Jedinu ogradu treba staviti zbog ozljeda koje su svakodnevica u skijanju, ali to bi bio doista crn scenarij, a Shiffrin je specifična i po tome što se dosad uspjela potpuno sačuvati od težih ozljeda.
 
- Marlies Schild bila je moj najveći skijaški idol uz Bodea Millera. Kad sam bila mala, željela sam biti najbolja skijašica na svijetu. Uvijek sam gledala Marlies kako skija, ona je bila legenda - odala je Amerikanka prvo počast skijašici koju je skinula s trona najuspješnije.
 
- Za mene, Marlies je najbolja slalomašica svih vremena. Da nije bilo nje, da mi nije bila uzor, ne bih sada bila ovdje i zato, ako se mene pita, ona ima ovaj rekord zauvijek.
 
Ali ne pita se Shiffrin, brojke su brojke, a Amerikanki se mora priznati da savršeno odrađuje i medijske obveze. Uvijek zna što treba reći i izbjeći bilo kakvu natruhu bahatosti. Uostalom, nije biranim riječima pričala o Marlies Schild, danas Raich (udala se za još jednu skijašku legendu - Benjamina Raicha) samo pred novinarima neposredno nakon utrke, nego je objavila i video na društvenim mrežama.
 
BEZ SMETNJE I PRITISKA
 
Iduća je meta Ingemar Stenmark. Jedini koji je ispred nje, ali Shiffrin nije htjela puno o tome...
 
- Rekordi su tu da se ruše - rekla je rečenicu koju je često znala upotrijebiti i Janica Kostelić u svoje vrijeme.
 
- Netko će doći i srušiti moj rekord, a ja se nadam da će to značiti da sam ja inspirirala nekoga onako kako je Marlies inspirirala mene. Kada bi se to dogodilo, kada bih nekome bila inspiracija kao što je ona bila meni, smatrala bih da sam time postigla svoj cilj u sportu.
 
S pobjedom u Semmeringu Shiffrin je postala i jedina skijašica ili skijaš s 15 pobjeda u Svjetskom kupu u jednoj kalendarskoj godini, a pritom je na drugo mjesto potisnula Marcela Hirschera koji ima 14 pobjeda u 2018. Oboje su preskočili Stenmarka koji je imao 13 pobjeda 1979., ali je golema razlika u broju utrka - Shiffrin je nastupila u 27, a Šveđanin je tada imao samo 19 utrka u kojima je skijao.
 
Usput, Shiffrin je osvojila čak 11 od posljednjih 12 slaloma u Svjetskom kupu, odnosno čak 27 od posljednja 33 koliko ih je skijala.
 
- To je doista pomalo nevjerojatno, puno toga se dogodilo ove godine, a najveća je razlika u tome što sam naučila kako reagirati kad počnu priče o rekordima, odnosno čujem ih, odgovorim na pitanja, ali ne dopuštam da mi to bude smetnja ili pritisak.
 
Već 5. siječnja najbolju slalomašicu svih vremena uživo ćemo gledati na Sljemenu. I tu lovi rekord Marlies Schild koja je četiri puta bila kraljica Sljemena (2006., 2007., 2011. i 2012.). Shiffrin dosad ima tri krune (2013., 2015. i 2018.), a zanimljivo je da uz tri slavlja ima još samo dvije nezavršene Snježne kraljice (2012. i 2017.).
 
TOP 10 SLALOMAŠ(IC)A U SVJETSKOM KUPU
 
1. Ingemar Stenmark (Šve)  40
2. Mikaela Shiffrin (SAD)  36
3. Marlies Schild (Aut)  35
3. Alberto Tomba (Ita)  35
5. Vreni Schneider (Švi)  34
6. Marcel Hirscher (Aut)  29
7. Erika Hess (Švi)  21
8. Janica KOSTELIĆ (HRV)  20
9. Anja Pärson (Šve)  18
10. Marc Girardelli (Luk)  16
 
NAPOMENA: Ivica Kostelić je 16. s 13 pobjeda, a samo pobjeda dijeli Henrika Kristoffersena (15) od ulaska u Top 10.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Renata Beluhan FOTO Ker Robertson/Getty Images, Sergei Belski-USA TODAY Sports/Reuters